Timp de un deceniu, a fost cel mai abil si puternic om din fotbalul nostru. Camuflate sub gesturile sale blinde s-au ascuns decizii teribile. Campionate la rind, in biroul modest din Bistrita al lui Jean Padureanu s-au facut calcule care au hotarit titlul si retrogradatele. A fost identificat cu Raul absolut din fotbalul romanesc si vrea sa nu ramina asa in memoria oamenilor. 35 de ani, din cei 69 pe care-i are, au fost petrecuti de Jean Padureanu la conducerea Gloriei Bistrita. Cititi un interviu pe care fotbalul romanesc il asteapta de multa vreme

"Am imbatrinit la fotbal", spune tata Jean, asezindu-se pe scaunul din camera simpla, in lemn natur, la sediul Gloriei Bistrita. Afiseaza aceeasi figura blajina, indiferent de duritatea intrebarii. Spune cit vrea el. Dar spune mult mai multe decit a spus vreodata. Daca ar vorbi tot ce stie, istoria fotbalului romanesc din ultimele decenii ar trebui rescrisa. Crede ca nu sintem pregatiti pentru asta!

Un singur moment de slabiciune

Pe parcursul interviului a evitat sa dea nume. Si-a pastrat cumpatul. O singura data s-a zguduit interior. Atunci cind a vorbit de esecul vietii sale de familie, de divortul despre care n-a vrut sa dea detalii. Zice ca fotbalul l-a obligat sa traiasca singur in fotoliul de presedinte o batrinete apasatoare.
- S-a pocait Padureanu prin aducerea lui Sabau?
- N-am de ce sa ma pocaiesc. Aducerea lui Sabau la Bistrita se datoreaza faptului ca Gloria avea nevoie de o schimbare. 18 ani cu doi antrenori, Cirstea si Vlad, jucatorii s-au familiarizat prea mult cu ei, poate si eu, poate si orasul. Lucrurile erau invechite.
- De ce a ajuns Gloria cea mai hulita echipa din Divizia A?
- In primul rind, pentru ca a fost echipa nimanui. Nu a fost sustinuta de nimeni, o echipa izolata, un rol negativ l-a avut si mass-media. Imi pare rau ca trebuie s-o spun, dar unii ziaristii au luat-o razna, tabarind asupra noastra, cu epitete care mai de care. Eu am mizat ca Dumnezeu vede cine greseste.
- Ati lasat impresia ca ati fost un servitor docil al intereselor granzilor.
- Toata lumea a crezut ca Gloria poate sa bata pe oricine, cind vrea. Nu e adevarat, Gloria nu a putut si nu poate pentru ca nu are de unde, din orasul asta cu o medie de platitori de 1.000 de oameni pe an. In plus, nu a fost o atractie pentru oamenii de afaceri de aici, de aceea sustin ca a fost echipa nimanui.
- Hulit si contestat din toate partile. De ce nu v-ati retras?
- Nu, dimpotriva, m-a indirjit si ma indirjeste in continuare. In plus, unii colegi de ai mei tin cu tot dinadinsul sa mute pisica moarta din curtea lor in ograda Gloriei, pentru a gasi astfel un subterfugiu pentru propria neputinta.
"Steaua si Dinamo au fondat Cooperativa"

Nea Jean dezvaluie ca aranjamentele pe banda rulanta au aparut inainte de 1989

- Cum a aparut Cooperativa?
- A aparut prin anii '80. Echipele mari, in speta Steaua si Dinamo, aveau satelitii lor. Ele au fondat-o. Era o lupta oarba, prin orice mijloace, intre cele doua tabere. De acolo s-a perpetuat aceasta chestiune. Restul echipelor in afara granzilor se descurcau cum puteau.
- Preferati cuvintul reciprocitati in loc de blat?
- Cind a fost cazul, cu foarte multi ani in urma, a trebuit sa facem una-doua reciprocitati pe an. Dar chestiunea asta nu a fost daunatoare fotbalului.
- Cum asa? Unde era valoarea jucatorilor?
- Vreti sa va spun ceva? Am citeva jocuri de genul asta, nici dracu' nu le-a simtit, pentru ca fotbalistii au jucat in teren si in final apareau niste greseli personale care rezolvau partida. Dar in rest, se juca.
- Cum se facea un blat in fotbalul romanesc?
- Au fost foarte multe jocuri cind stiam, inchideam ochii. Interesul nostru era sa pierdem un meci, iar urmatorul sa-l cistigam. Toata viata e facuta din interese!
- Nu a disparut competitia?
- Pai, Steaua a cistigat in conjunctura asta Cupa Campionilor. Si ei, si Dinamo au avut cele mai mari rezultate internationale. Inca o data spun, in Italia se fac cartile in ultimele trei etape.

"Cum definesc blatul? Va spun doar atit: pe mine m-a interesat sa apar interesele Gloriei. Prin orice mijloace, daca a fost nevoie"

- Cum ati ajuns sa fiti numit tatal Cooperativei?
- Pentru ca eu am fost, fara sa fiu lipsit de modestie, un strateg foarte bun pe toate planurile. Cind altii cheltuiau milioane de dolari si au retrogradat, eu luam 5.000 de dolari imprumut ca sa pot tine echipa in viata, sa-mi platesc jucatorii. Asa cum e echipa asta si cum se fereste lumea s-o spuna, Gloria are niste merite in fotbalul romanesc. Din 84 incoace, Bistrita a avut permanent un jucator la echipa nationala, Balint, Moldovan, Ganea, Lucian Sinmartean. Avem 18 jocuri in Intertoto, 8 jocuri in cupele europene. Am batut Steaua, Dinamo, Rapid, chiar la Bucuresti.

Si-a iubit clubul mai mult decit familia

- A facut si desfacut Padureanu itele din Divizia A?
- Niciodata. Padureanu a cistigat teren prin respectul pe care l-a impus, prin relatiile pe care le-a avut cu oamenii, nu s-a certat cu nimeni. Ati auzit de vreun scandal la Gloria vreodata? De vreun jucator care s-a certat sau nu si-a primit banii?
- Si atunci cum s-au facut blaturile?
- Reciprocitatile au dat nastere unor astfel de chestiuni. Pe care, nu contest, le-am facut! A fost perioada in care nu puteam sa ies din context, trebuia sa fiu un timpit sa ma dau la o parte si sa nu fac reciprocitati. Ala sa le faca, iar eu sa ma dau la deoparte, sa retrogradez?!
- "Lordul" Padureanu sau Contele Blatula? Cum e mai potrivit?
- Nu stiu daca lordul e foarte potrivit, pentru ca ar fi trebuit sa fiu in primele patru echipe in fiecare an, sa fac echipa de cupe europene. Dar ca m-am comportat cu un gentleman, asta e adevarul.
- In doua cuvinte, ce a reprezentat Gloria in viata lui Padureanu?
- Intr-unul singur: totul. Iar eu reprezint totul pentru Gloria. Asa bine s-a potrivit aceasta echipa cu fiinta mea, la fel cum eu m-am potrivit perfect cu clubul, chiar mai mult decit o familie. Pe plan familial, am avut insatisfactii din cauza Gloriei. Nu a existat nimic pe lumea asta, mama, tata, familie pentru mine, ci doar clubul asta.

Burebista a fost la un pas de record!

Ar fi putut ajunge jucatorul cu cele mai multe meciuri din toata istoria Diviziei A
Costel Cimpeanu a strins 470 de meciuri in cele 18 sezoane petrecute in prima liga, iar in cazul in care nu era dat afara de Sabau, "Burebista" putea sa devina jucatorul cu cele mai multe prezente pe prima scena, in istoria de 95 de ani a campionatului romanesc.

El se afla la 20 de partide de doborirea acestui record, pe primul loc aflindu-se Costica Stefanescu, cu 490 de meciuri. Asa, Cimpeanu ramine pe locul 4 in acest top, fiind depasit si de Florea Ispir (485), si de Ladislau Boloni (484). y Ionut Iordache

"N-as vrea sa am dreptate in acest an, dar vom avea greutati in actuala editie. Cimpeanu e contestat in ultimii 3-4 ani, Vasile Popa la fel, totusi mi-am facut treaba cu ei, pentru ca aveau valoare"
Jean Padureanu

"Jenel, Romel, Gigel si Fanel"

Cornel Dinu l-a considerat pe Padureanu, alaturi de Romica Pascu, Gigi Netoiu si Gheorghe Stefan, parte a unui grup care a facut legea in fotbal. Padureanu zimbeste: "Am ramas aceeasi prieteni. M-am suparat 7-8 luni pe Stefan, dar el a ramas unul dintre amicii mei. De fapt, cvartetul asta e compus din conducatori care pricep bine fenomenul fotbalistic".

Sabau i-a vorbit din carti

Nea Jean sustine ca "Sabau e un om echilibrat, un antrenor modern. In 40 ani, am stat de vorba cu foarte multi antrenori. E unul dintre antrenorii care la prima discutie a stiut ce sa-mi ceara. Nu mi-a cerut bani, vreau teren, aparatura, transferuri. Tot ce mi-a spus parca a citit dintr-o carte a performantei".

Spune ca presedintii de azi sint nepriceputi

Padureanu sustine ca demonizarea sa a venit in primul rind de la unii dintre adversarii din campionat. "Au aparut oameni nepriceputi la fotbal si atunci au gasit aceasta gaselnita, ca nu le merge echipa, altii aranjeaza meciuri, fac si dreg!".
"Padureanu nu e un om bogat. Am un apartament pe care l-am cumparat in rate, cu ajutorul unui prieten din Bucuresti, caruia i-am platit 2.000 de dolari anual. Trei ani mi-am depus pensia in banca, lunar 7 milioane de lei. Asta e toata averea lui Padureanu"

"Vreau 18 echipe! Uitati-va, in acest campionat cu 16 echipe s-au stiut retrogradatele inaintea ultimelor 4 etape. O situatie are nu s-a intilnit de 7 sezoane, dupa calculele mele"
Jean Padureanu


Despre autor:

Gazeta Sporturilor

Sursa: Gazeta Sporturilor


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.