Nicolae Vieru are 73 de ani si lucreaza din 1965 in Federatia de Gimnastica, pe care o conduce de dinainte de Revolutie

EVZ: Domnule Vieru, lucrati in federatie de aproape 40 de ani. Nu v-ati plictisit?
Vieru: Nu. Traiesc printre tineri si am spiritul proaspat. Sunt de 36 de ani in federatia internationala, unde ma aflu la al 8-lea mandat de vicepresedinte. Am batut toate recordurile. Dar, gata, asta este ultimul.

Adica va retrageti din gimnastica?
w (rade) Nu, nu. Am spus ca ma retrag din federatia internationala in 2008, cand imi expira mandatul. Pana atunci, mi s-ar parea absolut normal sa raman si in fruntea federatiei romane.

Deci, la alegerile din decembrie, o sa candidati pentru inca un mandat?
(ezita) Domne’, daca voi fi propus... Ce mai, daca lumea ma vrea si o sa fiu sanatos, raman. Sa apuc sa organizez in 2006 aniversarea de 100 de ani de la infiintarea federatiei noastre. Vreau sa facem o serbare sa se duca vestea.

Aveti 73 de ani. Pana si Ion Iliescu este gata sa se retraga...
Ma onoreaza comparatia cu Ion Iliescu, fiindca este o mare personalitate.

Ion Tiriac a spus ca trebuie sa revenim la "sclavagism" pentru a obtine din nou performante. Sunteti de acord?
Se intampla ceva in sportul romanesc. Vrem rezultate, fara munca. Asa este, trebuie sacrificiu pentru rezultate. Si noi, la gimnastica, am avut astfel de probleme in ultima vreme.

Era mai bine pe vremea lui Ceausescu?
Pentru gimnastica e mai bine acum. Atunci, tremuram cu totii de frica si abia daca reuseam sa plecam in strainatate. Imi era frica sa umblu cu vreun dolar in buzunar. Scandaluri erau si atunci, dar nu se mediatizau. Uneori e bine ca opinia publica sa stie adevarul.

Se spune ca ati fost securist...
Domne’, eu am avut de suferit pe vremea aia. In 1983 am fost scos timp de sase ani din federatie, fiindca am avut "legaturi neoficiale cu strainii", desi eram membru in federatia internationala. Recunosc insa ca, la intoarcerea in tara din deplasari, eram obligat sa intocmesc note informative.

Care a fost cea mai dura experienta traita in gimnastica?
Perioada Nadiei Comaneci. Nadia era foarte valoroasa si apreciata in toata lumea, iar Nicolae si Elena Ceausescu nu suportau deloc treaba asta. Nu le placea sa vada ca exista cineva mai apreciat decat ei. Imi amintesc de faptul ca Nadia a fost invitata la Olimpiada de la Los Angeles sa stea la deschidere intre Ronald Reagan, presedintele SUA, si Juan Antonio Samaranch, presedintele CIO. Asta l-a enervat teribil pe Ceausescu, care a confiscat toate fotografiile trimise Nadiei de americani.

Cine este cel mai bun antrenor, Bela Karolyi sau Octavian Belu?
Indiscutabil, Tavi Belu este cel mai valoros antrenor de pe planeta. Palmaresul sau confirma.

Dar cine este mai puternica, Martha Karolyi sau Mariana Bitang?
Cand vine vorba de femei, parca m-as abtine. Stiti cum se spune, ele fac istoria. Si-n gimnastica romaneasca, femeile au facut istoria, si la propriu, si la figurat. Ca sa raspund, o aleg pe Mariana.

Data nasterii: 21 aprilie 1932
Locul nasterii: Buhusi (Bacau)
Resedinta: Bucuresti
Studii: IEFS Bucuresti
Porecla: "Tovarasul"

Nu mai e nici un presedinte de federatie ca el

Nicolae Vieru este singurul presedinte de federatie sportiva ales de pe vremea lui Ceausescu si ramas in functie si astazi. Rand pe rand, toti omologii sai au cedat, de voie sau de nevoie, scaunul de sef. In urma cu o luna, Iolanda Balas, presedintele Federatiei Romane de Atletism, s-a recunoscut invinsa in alegeri, punand punct unei perioade de domnie de 15 ani. Singurul presedinte care se apropie de longevitatea lui Vieru este Mircea Sandu, boss-ul de la FR Fotbal. Sandu, si el in functie din 1990, a anuntat insa ca in decembrie se va retrage.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.