Desi nu au epuizat inca dilema "daca sexul dauneaza sau nu performantei sportive", cercetatorii au trecut la o noua tema aprinsa de dezbateri avind ca inspiratie acest domeniu. Profesorul Oliver Hoener, de la Universitatea din Mainz, a facut marcaj strins la sute de fotbalisti, pentru a stabili, in urma unui studiu, ca fotbalistii sint mult mai buni daca joaca fara sa gindeasca, a anuntat cotidianul "Daily Record". Hoener a petrecut citiva ani analizind meciurile de fotbal pentru a observa cit de mult isi gindesc jucatorii miscarile inainte de a actiona. "O anumita lipsa de gindire la momentul potrivit este utila", a spus profesorul german.

"Deciziile bune nu au legatura cu inteligenta"

Hoener a masurat intensitatea cu care un fotbalist se gindeste la optiunile sale, cum ar fi cea de a ataca singur sau de a-i pasa unui coechipier, si timpul in care jucatorii au luat aceste decizii. El a ajuns la concluzia ca fotbalistii care gindeau prea mult urmatoarele lor miscari pierdeau adesea sansa de a pasa. Hoener a constatat ca play-makerii stau mai mult sa se gindeasca decit atacantii. "Deciziile bune nu au nici o legatura cu inteligenta. Fotbalistii care se gindesc la alternative de pase sau actiuni nu mai reusesc sa faca aproape nimic", a afirmat Hoener. Jurnalul noteaza ca exemplul perfect pentru teoria lui Hoener este jucatorul echipei Manchester United, Wayne Rooney. "S-a stabilit ca lipsa gindirii este o calitate pentru un atacant si de aceea Rooney este atit de bun pe teren", scrie "Daily Record".

"Monstre" de inteligenta

Cotidianul mentioneaza ca fotbalistii au facut prea putine pentru a-si demonstra inteligenta de-a lungul anilor, ei dind declaratii amuzante, precum: "Am pierdut pentru ca nu am cistigat" (Ronaldo); "Am primit 14 cartonase galbene in acest sezon, opt din vina mea, insa sapte controversate" (Paul Gascoigne); "Pot sa vad morcovul de la capatul tunelului" (Stuart Pearce); "Vreau ca Brooklyn sa fie botezat, dar inca nu stiu in ce religie" (David Beckham); "Nu m-ar deranja daca am pierde toate meciurile, atita timp cit am cistiga campionatul" (Mark Viduka).

Perlele lui Raducanu

La noi, Claudiu Raducanu care sta prost cu IQ-ul si s-a ratat si in fotbal, ar putea fi un contraexemplu pentru studiul lui Hoener. Acesta voia sa locuiasca intr-un "bloc-notes", sa mearga cu iahtul pe strada, sa se bata cu canicula pentru ca a citit intr-un ziar ca omoara oameni. Aflat in Spania in timpul atentatului din 11 martie, fotbalistul roman credea ca vede un film de actiune la posturile locale de televiziune. Si exemplele nu se opresc aici. Venit de la divizionara B Electroputere la Steaua a inceput sa incaseze salariul in dolari, ceea ce l-a facut sa regrete transferul "pentru ca primea bani mai multi la Craiova".

Colegii de la Steaua au contribuit si ei la inventarul de "perle". Cunoscind IQ-ul lui Raducanu, acestia l-au intrebat peste ce riu trec intr-o deplasare la un meci din Divizia A. Cum nu stia, un coleg i-a soptit: "Nilul, ba, prostule!", cuvint repetat cu voce tare si fara retinere de fotbalistul aflat momentan in Spania, dupa ce nu s-a adaptat in Germania din cauza problemelor de comunicare cu antrenorul. •

Basescu este de acord cu studiul germanilor

Presedintele Traian Basescu s-a declarat fericit, la o premiere a performerilor din tenisul de masa, ca in Romania mai exista si sporturi in care se gindeste, nu numai fotbal, stirnind reactiii negative printre practicantii acestui sport. Pe de alta parte, Mircea Lucescu, cel mai titrat antrenor roman, este de parere ca lipsa educatiei face ca generatia actuala de fotbalisti sa nu aiba performante, desi este talentata. El a oferit exemplul generatiei de aur, insa vocabularul l-a tradat pe Hagi in repetate rinduri, desi fostul capitan al nationalei se poate lauda ca este licentiat in economie.

Pe vremea cind a antrenat Rapidul, Lucescu i-a cerut lui George Copos sa instaleze calculatoare in fiecare camera din cantonamentul de la Pro Rapid. Un alt tehnician care s-a ingrijit de cultura fotbalistilor a fost Ioan Andone, pe vremea cind antrena Sportul Studentesc, sprijinindu-i pe elevii sai sa se inscrie si sa urmeze cursurile unei facultati. Obiceiurile nu au fost transferate la Dinamo, unde jucatorii au ramas la stadiul lecturii etichetelor de bauturi alcoolice.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.