Seful Ligii Profesioniste de Fotbal a supus dezbaterii Parlamentului o initiativa legislativa prin care sa modifice unele articole din Legea sportului. De fapt, "Corleone" vrea sa stabileasca prin lege ca drepturile de imagine ale cluburilor, cu care are un proces pe rol, apartin LPF. In acelasi proiect, Dragomir propune includerea sportivilor in profesiile liberale.

"Eu sInt tatal smecherilor!", se lauda Dumitru Dragomir, iar influenta lui imensa in fotbalul romanesc ii da dreptate. Mitica vrea sa verifice daca abilitatea cu care conduce LPF ii poate aduce cistig de cauza si in Parlament. Pentru a mentine drepturile de imagine ale cluburilor din Divizia A la Liga Profesionista, deputatul PRM Dumitru Dragomir a promovat o initiativa legislativa prin care propune modificarea unor articole din Legea sportului. Vizat este, in primul rind, articolul 45 alin.(2), care preciza ca exclusivitatea drepturilor de imagine apartine cluburilor. Dragomir propune ca acesta sa arate astfel: "Toate drepturile asupra competitiilor nationale apartin structurii sportive nationale de ramura organizatoare a competitiei. Structurile sportive participante vor avea dreptul de a obtine o cota - parte din veniturile incasate de structura sportiva nationala de ramura organizatoare, in conditiile stabilite de organizator (ligile profesioniste si/sau federatiile nationale, dupa caz)." Daca va fi adoptat in aceasta forma, articolul 45 va stabili clar ca nici un club din Romania nu va mai putea sa dispuna de drepturile de reclama, de publicitate si de transmisie radio si televiziune.

Scrupulozitatea lui Dragomir a mers pina la a specifica distinct "ligile profesioniste", deoarece fotbalul este singurul sport din Romania al carui campionat profesionist este organizat de o liga.

Diversiunea Corleone

Dragomir a folosit, pentru adormirea vigilentei votantilor din Parlament, un tertip ieftin. In "Expunerea de motive" pe care a prezentat-o in introducerea demersului sau legislativ, a expus altfel continutul articolului 45. In "Expunere", la finele careia se lafaie semnatura dodoloata a presedintelui LPF, se spune ca "exceptind sporturile care au caracter individual al sportivului, drepturile de imagine apartin cluburilor (…), iar valorificarea/ comercializarea drepturilor de imagine (contracte de transmisiuni radio si TV ) se va derula prin intermediul Federatiilor de specialitate, respectiv prin Liga Profesionista de Fotbal, in concordanta cu uzantele din tarile membre ale Uniunii Europene".

Diferenta fata de articolul 45 in forma finala dorita de Dragomir este evidenta. Seful LPF, dupa cum ne-a declarat ieri, a depus deja in Parlament proiectul de modificare a Legii sportului, solicitind, prin seful de grup parlamentar, discutarea lui in regim de urgenta. Desi sustine ca se bazeaza pe sustinerea a 200 de parlamentari, demersul lui Dragomir va fi dificil deoarece vicepremierul George Copos, patronul suspendat al Rapidului, doreste negocierea individuala a drepturilor TV. De partea sa sint si alte nume impor tante ale fotbalului romanesc.

Proces cu marile cluburi

Dinamo, Rapid si Steaua sint in proces cu LPF pentru a li se incredinta drepturile de imagine. Actualmente, Liga negociaza vinzarea acestora, iar cluburilor le revine un procent variabil in functie de locul ocupat in clasament la sfirsitul sezonului anterior. Cele trei puternice grupari bucurestene sustin ca imparteala nu este corecta, deoarece audientele le fac Steaua, Dinamo si Rapid si ar fi normal ca aici sa ajunga cea mai consistenta "felie" din incasarile de la televiziuni, care sint de sase milioane de dolari anual. Corleone nu este de acord, el preferind sa dea echipelor din provincie bani mai multi, obtinind astfel simpatia grosului votantilor de la Adunarile Generale ale LPF.

"Cluburile detin proprietatea"

"Noi avem un proces cu LPF pe aceasta tema, care, dupa doua aminari, are un nou termen in septembrie, dupa vacanta judecatoreasca. Am auzit si noi de aceasta initiativa, chiar am fost consultati, dar nu stiu nimic despre aceste nuante. Noi am facut propriile demersuri la Agentia Nationala pentru Sport, la presedintele Florian Gheorghe. O sa facem in continuare, pentru ca este normal ca la orice discutie noi sa pornim din postura de proprietari. Sa fim intelesi, sintem de acord si cu negocierea colectiva propovaduita de Dragomir, insa in termenii doriti de cluburi", ne-a declarat ieri Nicolae Badea, presedintele clubului Dinamo.

Alte prevederi ale "Legii Mitica"

Dupa ce a rasfoit presa si a vazut ca fotbalistii sint "autori de goluri", "de ratari monomentale" si "mari amatori de sprituri", presedintele LPF a decis sa imparta sportivii in amatori si profesionisti.

Pe ultimii i-a inclus in profesiile liberale, astfel incit acestia sa poata fi remunerati pe linga contract de munca si conventii civile si pe drepturi "de autor". De asemenea, Dragomir vrea sa simplifice procedura de legitimare a fotbalistilor straini, prin eliminarea permisului obligatoriu de la Oficiul pentru Migratia Fortelor de Munca, lucru imposibil daca tinem cont de legislatia muncii. Oficialul LPF mai doreste scutiri de taxe vamale pentru importurile de materiale si echipamente sportive, daca acestea nu au un scop comercial.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.