Adrian Porumboiu incearca sa timoreze ziaristii care scriu articole incomode despre FC Vaslui

Episodul 1. Gazeta a aflat luni ca, in toamna, Adrian Porumboiu le-a promis jucatorilor sai dublarea salariilor in caz de promovare. Ei semneaza acte aditionale la contracte, insa hirtiile n-au fost inregistrate la FRF. Fotbalistii au intrat in "A", dar bonusurile promise n-au mai venit. Porumboiu e sunat pentru a oferi o declaratie oficiala. Cere sa i se spuna sursele care au dezvaluit acest lucru. E refuzat. De aici incepe circul.

Episodul 2. Asa cum face de fiecare data cind este protagonistul unui subiect delicat, Porumboiu apeleaza la mijloace similare cu cele folosite de Securitate inainte de '89. Daca ar fi fata-n fata cu ziaristul, probabil i-ar pune si lanterna in ochi. Asa, "se rezuma" la presiune psihica de la distanta. Suna pe telefonul jurnalistului din 10 in 10 minute, promite razbunare, injura, tese scenarii a caror victima este chiar el, ameninta. Cu bataia, cu demiterea, cu silenzio stampa. Calvarul tine ore in sir.

Episodul 3. Asa a patit luni seara corespondentul Gazetei in Vaslui, Cristi Lapa. A fost torturat psihic de Porumboiu mai bine de 3 ceasuri. Zeci de apeluri telefonice, injuraturi. "Daca te prind, te string de git. Ai interdictie la stadion, n-ai voie sa mai vii pe-acolo!". Fostul arbitru credea ca Lapa furnizase informatia ce urma sa apara in Gazeta. S-a inselat.

Epidosul 4. A doua zi dimineata, ziaristul a mers la stadion, pentru a vedea in ce stadiu sint lucrarile de modernizare. Politia Comunitara i-a interzis accesul! "Asa a zis domnu' Porumboiu!", i s-a transmis. Abia dupa interventia viceprimarului jurnalistul si-a putut face meseria, aceea de a-i informa pe cititori despre starea arenei, proprietate a municipalitatii.

Urmatoarele episoade. "Teroarea" lui Porumboiu a continuat insa. Asa cum se va intimpla de fiecare data cind presa nu va inchina ode conducatorilor de la Vaslui.

Sa nu faci ce face popa

Una dintre persoanele contactate de Gazeta pentru a afla amanunte despre nemultumirile fotbalistilor vasluieni a fost Ioan Sdrobis, antrenor al echipei in toamna. "Dom'le, eu nu stiu nimic! Da' sun acu' un jucator, aflu exact ce si cum si revin cu un telefon imediat", promite cel caruia i se spune "Parintele". Ce face Sdrobis? In secunda urmatoare il contacteaza pe Porumboiu si "toarna" tot! Nu trece un minut si reporterul care il chestionase pe tehnician e sunat chiar de Porumboiu: "De unde stiti, dom'le, ca sint jucatorii nemultumiti?".

Si fostul manager e duplicitar

Tactica folosita luni de Sdrobis a fost preluata ieri si de Dragos Iftime, fostul manager al Vasluiului. "Da, o parte din jucatori au semnat acele anexe financiare despre care ati scris in Gazeta", a fost prima sa declaratie. Dupa citeva minute, a "intors-o": "Toate contractele au fost inregistrate la FRF si, din ce stiu eu, toate datoriile catre jucatori au fost achitate". Si Iftime l-a sunat pe Porumboiu sa-l informeze despre incercarile ziaristilor de a afla informatii.

Cum decurge o zi obisnuita pentru un ziarist care scrie despre FC Vaslui

ora 14:00 - afla o stire incomoda pentru conducere
ora 14:10 - il suna pe Adrian Porumboiu, pentru a obtine o reactie oficiala. Obtine doar o dezmintire. Urmeaza minute intregi de reprosuri, amenintari voalate sau directe.
ora 14:30 - ia o pastila de Distonocalm
ora 14:35 - e sunat de Porumboiu: "Daca nu-mi spui de unde stii, o sa ai probleme!". Inca 10 minute de tortura psihica
ora 14:45 - suna la o agentie de turism: "Va rog sa-mi rezervati o camera de hotel la munte, am nevoie de citeva zile de liniste"
ora 14:50 - e sunat iar de Porumboiu: "Nu se poate sa scrieti asa ceva! Vreti sa faceti rau acestui club? Aveti ceva cu mine?"
ora 15:00 - isi pune citeva comprese cu apa rece pe frunte
ora 15:05 - Porumboiu insisa: "Haideti, va rog, spuneti-mi cine v-a zis stirea! Aaaa, nu vreti? Bineeee!". Alte amenintari
ora 15:25 - exasperat de avalansa de reprosuri si amenintari, inchide telefonul
ora 18:00 - deschide telefonul. Are 15 apeluri pierdute, toate de la Adrian Porumboiu
ora 18:05 - Porumboiu suna iar. "Umblati numai cu dezinformari! E clar, vreti sa distrugeti imaginea clubului si pe a mea!".
ora 18:30 - inca un Distonocalm
ora 19:25 - Porumboiu revine: "Bine, dom'le, scrieti ce vreti. Oricum va dau in judecata!". Incheie cu citeva injuraturi.

Calvarul nu se termina o data cu ziua de lucru. Telefonul suna pina spre miezul noptii. Si totul se reia a doua zi.

Stapinul judetului

Adrian Porumboiu este singurul milionar in dolari al judetului Vaslui. Conform Top 300 Capital, fostul mare arbitru e pe locul 43 intr-un clasament al celor mai bogati romani. Are o avere cifrata la 55-60 de milioane de dolari, principala sa afacere fiind agricultura. El detine peste 40.000 de hectare de teren agricol, majoritatea suprafetelor fiind luate in arenda. Porumboiu este actionar la societatile Comcereal Vaslui, Agrocomplex Birlad, Comguard Vaslui si Comprest Vaslui, e proprietarul fabricii de ulei Ulerom SA Vaslui, al fabricii de lapte Ilvas Vaslui si al fabricii de piine Mopan Suceava. Finantatorul nou-promovatei mai are in proprietate mori, silozuri, 36 de ferme si 136 magazine in toata Moldova, platind anual impozite de peste 280 de miliarde de lei. Influenta lui in judet este imensa.

Replica lui Porumboiu

Finantatorul gruparii moldave a trimis ieri un drept la replica, in care se scrie: "Eu stiu foarte bine ceea ce am promis jucatorilor de la FC Vaslui si mi-am onorat ABSOLUT toate obligatiile financiare promise. Nu le-am promis nici un bonus de promovare, ci prime foarte mari de 500, 1.000, 3.500 USD pe care le-au primit dupa fiecare joc. Pentru a va convinge ca spun adevarul, sint de acord ca, daca vreun jucator de la FC Vaslui sustine ca eu i-am promis nu stiu ce bonusuri sau ce majorari de contracte si nu m-am tinut de cuvint, sa-i achit pe loc orice suma. Fac parte dintr-o categorie de oameni pentru care onoarea este mult mai importanta decit orice suma de bani".

"A ma acuza de lucruri care nu-mi stau in caracter nu este altceva decit o incercare de a ma discredita si normal ca nu pot fi de acord cu aceste practici"
Adrian Porumboiu

"Titlul articolului de marti a fost 'Probleme la Vaslui>>. Acestea exista cu adevarat, dar ele nu se refera la promisiuni neonorate de mine"
Adrian Porumboiu


Despre autor:

Gazeta Sporturilor

Sursa: Gazeta Sporturilor


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.