Ieri, a treia zi a Campionatelor Nationale de inot ale Romaniei a fost marcata de un moment special. Federatia de specialitate i-a organizat dublei campioane olimpice de la Sydney, Diana Mocanu, retragerea oficiala, la un an dupa ce braileanca a renuntat la pregatire.

- Diana, a venit si ziua aceasta. Cum te simti?
- Nu prea bine. Uneori imi doresc sa nu ma fi retras, dar, atat timp cat a disparut placerea, nu mai vreau sa concurez. In plus, ar fi destul de greu sa ma reapuc de inot dupa ce nu m-am mai antrenat timp de un an. E o zi emotionanta pentru mine, fiind vorba de ultimul eveniment la care particip in calitate de sportiva.

- Privind retrospectiv, care a fost cel mai fericit moment din cariera ta?
- Indiscutabil, Olimpiada de la Sydney. A fost momentul care mi-a adus gloria, confirmat apoi de succesele de la Mondialele din 2001. Lumea ma cunoaste datorita acestor rezultate, chiar daca am mai avut si alte rezultate bune, in competitii interne si internationale, care pentru mine au contat. Eu m-am simtit foarte fericita si dupa cursa in care am batut primul record national.

- Dar cel mai greu moment al carierei?
- A fost marcat de esecul de la Europenele de la Berlin, din 2002. Dupa o perioada de varf, la Berlin a inceput decaderea. Atunci m-am simtit cel mai prost fata de mine, de antrenoare si de federatie.
"Pana in 2001, Laura Sachelarie a fost de nota 200"

- Cine consideri ca ti-a influentat cel mai mult cariera?
- In primul rand, antrenoarea Laura Sachelarie, apoi parintii, care mi-au fost mereu alaturi. Chiar daca ne-am despartit dupa ce nu am mai reusit sa ne intelegem, antrenoarea m-a ajutat sa devin campioana. Pot spune ca, pana in 2001, Laura Sachelarie a fost pentru mine de nota 200.

- Ea nu a fost prezenta la retragerea ta, acum antrenand peste hotare.
- Da, regret ca nu a fost si ea aici, pentru ca ar fi trebuit. Mi-ar fi facut placere, dar asta e viata.

- Ca tot vorbim de regrete, ti-a parut rau vreodata ca te-ai apucat de inot?
- Nu, niciodata. Daca am da timpul inapoi si as fi pusa din nou sa aleg, as lua-o de la capat fara sa stau mult pe ganduri.

- Vrei sa ai copii, dar i-ai da la inot?
- Da, o sa-i invat sa inoate, dar, daca vor face sportul asta de performanta, numai ei vor hotari. Eu nu o sa-i fortez, pentru ca stiu si cate sacrificii se fac.

- Asta e problema. Lumea stie ca Diana Mocanu a castigat niste medalii la competitiile internationale si a adunat niste bani in urma acestor rezultate. Care este reversul medaliei?
- In primul rand, problemele de sanatate. Asta si pentru ca sunt cele mai dureroase. Uite, daca merg jumatate de ora pe jos, trebuie sa ma asez undeva din cauza durerilor provocate de problemele cu coloana. Hai totusi sa nu vorbim prea despre astea acum, ca ma intristez prea rau.

- Ce planuri de viitor are Diana Mocanu?
- Desi toata lumea se gandeste la o familie cand imi pune intrebarea asta, deocamdata nu am astfel de ganduri. Nici nu am implinit inca 21 de ani. In primul rand, vreau sa termin facultatea, apoi sa ma ocup de antrenorat. Stii ca am avut oferte de peste hotare si cand eram inca in activitate. Eu sunt insa legata de casa si sunt genul care nu crede ca pe afara umbla cainii cu covrigi in coada.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.