Circuitul de la Indianapolis a gazduit duminica un eveniment istoric in Formula 1. Un precedent invaluit in ridicol si deplorabil care va schimba starea de lucruri in Marele Circ. Iar de aceasta data a fost chiar circ, o farsa care va scoate aproape sigur de pe harta competitiei Marele Premiu al Statelor Unite. Sapte echipe au boicotat intrecerea la indemnul producatorului de pneuri Michelin care a avertizat ca, in contextul dat, nu poate garanta securitatea pilotilor.

In sesiunile de antrenamente libere de vineri, Ralf Schumacher si Ricardo Zonta, pilotii echipei Toyota, au intrat in zidurile de protectie in urma exploziei pneului stanga-spate.

Producatorul francez Michelin, cel care "incalta" masinile Toyota, s-a aratat nedumerit in prima faza, insa, dupa analize amanuntite, a descoperit mobilul acestor cedari ale pneurilor. Circuitul american este reconfigurat special pentru cursa de Formula 1 dintr-unul oval intr-unul cu o portiune virajata. In partea ramasa din circuitul originar, virajele sunt inclinate, producand o solicitare excesiva a pneului stanga-spate.

Pericolul cel mai mare este in virajul 13, locul unde a intrat in parapet Ralf Schumacher, pilotii abordand acest viraj la viteze de peste 300 de km/h. Constatand rata alarmanta de degradare a pneurilor, cei de la Michelin au avertizat ca acestea nu vor rezista nici 10 tururi in cursa. Au adus imediat din Franta un nou set de pneuri mai rezistente dar, din nefericire, era prea tarziu.

Regulamentul spune ca pneurile nu mai pot fi schimbate intre sesiunea de calificari si cursa. Michelin a prezentat problema celor de la Federatia Internationala de Automobilism (FIA) si le-a cerut permisiunea de a schimba pneurile pentru siguranta pilotilor. Cu aceasta masura au fost de acord chiar si team-urile echipate cu pneuri Bridgestone, insa FIA nici n-a vrut sa auda. Le-a oferit echipelor ce folosesc gume Michelin alternativa de a incetini pe portiunea problematica a circuitului.

Observand ca solutia inlocuirii pneurilor nu este concretizabila, cei de la Michelin au venit cu propunerea intercalarii unei sicane inaintea virajelor 12 si 13, pentru a diminua viteza si, logic, uzura pneurilor. FIA nu a fost de acord, astfel ca cele sapte echipe "incaltate" de Michelin au boicotat cursa, alegand siguranta propriilor piloti. Bernie Ecclestone, boss-ul F1, a insistat asupra desfasurarii cursei.

Echipele s-au conformat, au intrat in turul de incalzire, care face parte din cursa, dupa care s-au retras la boxe. Fanii au reactionat violent aruncand cu obiecte pe pista dupa care au parasit arena. Michelin si-a cerut oficial scuze pentru deznodamantul conflictului cu FIA, insa a precizat ca a fost o masura responsabila. Ce a fost in cursa celor sase masini cu pneuri Bridgestone tine de carambolesc. Michael Schumacher l-a scos in decor pe Barrichello si a castigat. Pe trei a venit Tiago Monteiro, primul portughez din istorie pe podiumul F1. E prima victorie a lui Schumacher in acest sezon: o victorie obtinuta prin neprezentarea adversarului.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.