Asafa Powell a alergat suta in 9,77 secunde!

Jamaicanul Asafa Powell a stabilit, marti seara, pe Stadionul Olimpic din Atena, un nou record mondial in proba de 100 de metri, oprind cronometrele dupa numai 9,77 secunde. In virsta de 22 de ani, sprinterul de culoare a fost cu o sutime de secunda mai rapid decit precedentul detinator al recordului, Tim Montgomery, acum implicat intr-un scandal de dopaj. In 2002, la Paris, americanul alergase suta in 9,78 secunde.

Inaintea concursului de Grand Prix din capitala Greciei, Asafa promisese ca va dobori recordul, dar putini l-au luat in seama, desi jamaicanul, abia instalat in fotoliul de lider al clasamentului mondial, era detinatorul celei mai bune performante a sezonului, cu 9,84 secunde. La Olimpiada de anul trecut, Powell era creditat cu mari sanse la medalia de aur, dar a dezamagit, clasindu-se doar pe pozitia a cincea.

Asafa Powell, care a avut un timp de reactie de 0,150 secunde, este doar al patrulea non-american care doboara recordul mondial al celei mai populare probe din atletism, dupa canadienii Donovan Bailey (1996), Percy Williams (1930) si germanul Armin Hary. "Am stiut ca pot sa fac asta. Sa stiti insa ca pot fi si mai rapid", a avertizat jamaicanul, in culmea fericirii. Pentru aceasta performanta, el va incasa un premiu de 10.000 de euro, un bonus de 50.000 de euro, plus venituri de milioane de euro din publicitate.

Suporter al lui Chivu

Cel mai mic dintre cei sase copii ai unei familii modeste, Asafa s-a apucat de atletism destul de tirziu, fiindca visa sa devina fotbalist. De altfel, el a ramas cu pasiunea pentru fotbal. Rezident in capitala Italiei din 2001, Powell a devenit un suporter inrait al formatiei AS Roma, la care evolueaza si romanul Cristi Chivu. Jamaicanul povesteste cum in iunie, anul trecut, pe cind era inca un necunoscut, a dat nas in nas, pe aeroportul "Fiumicino", cu Francesco Totti, starul romanilor. Atunci, el l-a implorat pe Totti sa-i acorde un autograf si sa faca o poza cu el. "Acum, rolurile s-ar putea inversa", noteaza "La Gazzetta dello Sport".

Oprea: "Parca era o racheta"

Marian Oprea, obisnuit deja cu aerul marii performante, a confirmat inca o data la Atena, unde a cucerit aurul la triplusalt, cu o performanta de 17,52 metri. "Imi prieste Atena. Dupa argintul de la Olimpiada, era normal sa vina si aurul", ne-a declarat Marian. "Cangurul", cum ii spun prietenii, a incasat un cec de 7.000 de euro si, drept bonus, a asistat si gratuit la cursa de 100 de metri. "Abia intrasem pe stadion, asa ca am vazut "live" recordul lui Powell. A fost senzational. Parca era racheta. Din pacate, am ratat ocazia sa ciocnesc un pahar cu el, la banchetul oficial, fiindca am intirziat la testul doping. Il prind eu alta data!", a adaugat Oprea.

Asafa Powell

• Data nasterii: 11 noiembrie 1982
• Locul nasterii: Linstead, Jamaica
• Resedinta: Roma, Italia
• Inaltime: 1,88 metri
• Greutate: 87 kilograme
• Melodia preferata: "Dumnezeu merge alaturi de mine"

Ce inseamna 9,77 secunde?

• Ghepardul, cel mai rapid mamifer, parcurge o distanta de aproximativ 250 de metri
• Daniel Cojocaru, recordmanul national in proba de 100 metri (cu 10,21 secunde) parcurgea doar 95 de metri
• Nicotina inhalata de un fumator ajunge la creier
• Toyota Avensis, cu motor de 2 l (150 CP), accelereaza de la 0 la 100 km/h
• Cea mai performanta camera foto profesionala trage aproximativ 67 de cadre


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.