Sport 3 Aprilie 2009 02:07
Selectionerul Romaniei, Victor Piturca, a declarat, joi, ca vrea sa ramana pe banca echipei nationale atat timp cat mai sunt sanse matematice la calificare, lucru care este stipulat si in contractul sau.

"Voi avea o discutie cu cei din conducerea FRF si vom vedea ce vom face de acum inainte. Exista doua variante: sa raman sau sa nu mai fiu antrenorul echipei nationale. Eu vreau sa-mi duc contractul pana la capat, atat timp cat mai exista sansele, chiar daca sunt aproape nule, informeaza NewsIn.

Totusi, ele exista. Invoc aceste sanse matematice pentru ca asa este stipulat in contractul meu", a spus Piturca, la GSPTV.
El a mentionat ca are un proiect, dar a evitat sa il expuna: "Eu stiu care sunt perspectivele, si nu sunt imbucuratoare. Cunosc tot ce se intampla la toate nivelurile si cred ca trebuie mers pe acesti jucatori tineri, deoarece pe mana actualilor jucatori ai nationale nu mai putem merge mai mult de un an. In momentul de fata, eu nu stiu ce se doreste la echipa nationala, dupa ce voi avea o discutie cu conducerea, voi sti. Daca voi ramane, va voi spune proiectele mele viitoare.

Nu o sa il spun acum, pentru ca e posibil sa nu raman la echipa nationala, iar cine vine trebuie sa aiba un proiect al lui".
Selectionerul a adaugat ca se asteapta ca sefii FRF sa ii plateasca acea clauza de reziliere a contractului, in valoare de 600.000 de euro, in cazul in care va fi dat afara atat timp cat mai sunt sanse matematice la calificare. El a dezvaluit apoi ca in 1999, dupa calificarea la EURO 2000, a renuntat la prima de obiectiv de buna voie: "Sa isi respecte obligatiile contractuale. E normal ca si in tara noastra, contractele sa fie respectate. In 1999, aveam in contract sa iau 300.000 de dolari daca se califica echipa. Dar federatia avea probleme si nu am luat niciun ban, de buna voie, si am si fost dat ca prostul afara".
Referitor la un sondaj al suporterilor, in care Dan Petrescu, Ladislau Boloni si Gheorghe Hagi au fost votati ca fiind cei mai doriti inlocuitori ai sai, Piturca a spus: "Cei trei enumerati mai au nevoie de ani multi ani pentru avea rezultatele mele. Eu am niste rezultate pe care nu mi le poate lua nimeni. Am performante fantastice pe care nu stiu daca o sa le mai aiba vreun antrenor al echipei nationale. Imi pare bine daca Hagi are o strategie pozitiva si poate realiza lucruri bune, chiar daca nu va fi numit el, ar fi bine sa o spuna pentru binele fotbalului romanesc".

Piturca nu crede ca a pierdut sprijinul presedintelui FRF: "Mircea Sandu a dat niste declaratii impotriva intereselor sale, nu ale mele sau jucatorilor, dar din fapte a demonstrat ca este aproape de echipa nationala".

Selectionerul regreta ca nu l-a folosit mai mult pe Maximilian Nicu in partida cu Austria: "Imi reprosez ca nu l-am bagat mai devreme, prin minutul 75. Intr-adevar, cand a intrat, a facut o faza-doua bune, dar la antrenamente nu a demonstrat nimic. A fost total bulversat. Am incercat sa il ajut sa isi cunoasca colegii si abia etapa viitoare ma gandeam sa fie titular. El e un profesionist desavarsit. Am vorbit cu el si i-am spus ca la primul meci nu va fi pe banca, iar la al doilea va fi si va intra in teren".

Piturca s-a aratat deranjat de criticile aduse la adresa echipei nationale de Dumitru Dragomir: "Domnul Dragomir nici nu stie cum il cheama pe Tanase, iar acum da declaratii ca el il stia demult. Dragomir, de acasa, le stie pe toate. Stie si de racirea atmosferei, stie cine a fost in cantonamentul echipei nationale, el le stie pe toate. I-am si zis, e prietenul meu, dar daca ma apuc sa vorbesc, nu mai iese din casa 3 luni".

In privinta contestatarilor sai de la meciul cu Austria, Piturca a afirmat: "La meciul cu Austria, a venit un autocar de 40 de persoane, suporteri ai lui Dinamo cred, niste betivi, care de la inceput au strigat demisia. E concertata aceasta actiune sau acesti oameni au strigat ce au simtit ei?! Eu cred ca suporterii adevarati ai echipei nationale au apreciat ceea ce am facut eu pentru echipa nationala".
Intrebat daca isi reproseaza ceva in aceasta campanie de calificare, selectionerul a raspuns: "Sunt multe lucruri pe care mi le reprosez. In primul rand imi reprosez foarte mult ca am semnat un nou contract inainte de turneul final. Trebuia sa astept finalul EURO, sa vad ca munca mea si a baietilor este batjocorita si nu mai ramaneam la echipa nationala, in astfel de conditii.

Garantie nu pot sa dau ca o sa calific nationala la EURO 2012. Dar daca raman, bineinteles ca ma inham cu toata energia".

Piturca a facut referiri la mai multi jucatori romani, pe care nu i-a convocat mai deloc in mandatul sau: "Ghioane nu a jucat niciun meci, de la inceputul acestui an. O singura data a jucat 45 de minute ca titular, dupa care nimic. Ghioane a avut probleme mari de sanatate, a lipsit o perioada lunga de timp, si nu poate juca pe mai multe fronturi. Danciulescu da goluri la nivelul campionatului, il cunosc foarte bine, e un marcator, dar din punctul meu de vedere el poate sa joace doar la un anumit nivel. Contra Austriei el putea sa marcheze goluri, dar nu putea sa o faca impotriva Serbiei, a Frantei, pentru ca are un anumit nivel. Lazar e un baiat la care tin foarte mult, dar din punct de vedere fizic nu e de echipa nationala. Cand a venit la nationala, nu a reactionat asa cum ne asteptam".
Selectionerul regreta ca nationala nu a invins Bulgaria, in preliminariile EURO 2008, lucru care ar fi facut ca Romania sa fie cap de serie la tragerea la sorti pentru calificarile CM 2010: "Eu am avut ambitia sa castigam in Bulgaria, insa asta a fost si este mentalitatea noastra. Eu mi-am dorit cel mai mult sa terminam grupa neinvinsi. Baietii au jucat cu lejeritate, erau calificati. Nici in aceasta campanie nu au dat totul, au dat 60-70-80 la suta. Dupa felul cum am jucat in aceasta campanie, nu mai bateam nici Slovenia. Jucatorii vin multi dintre ei bulversati la echipa nationala".
Piturca a mai spus ca in primele 30 de minute ale meciului cu Franta si a doua repriza din jocul cu Serbia s-au consemnat cele mai bune prestatii ale echipei nationale sub conducerea sa si nu considera oportuna numirea unui antrenor strain pe banca primei reprezentative.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.