Federatia Ucraineana de Fotbal le da dreptate oaspetilor, dupa Sahtior-Dnepr 2-0

Cu doua etape inainte de finalul campionatului ucrainean de fotbal, Sahtior Donetk, echipa antrenata de Mircea Lucescu, este in pragul unui scandal de proportii. Tehnicianul roman, care dadea tot timpul vina pe arbitri atunci cind pierdea un meci, a ajuns, la rindul sau, sa fie acuzat de intelegere cu cavalerii fluierului. Lucrurile au luat o intorsatura neobisnuita dupa disputarea partidei Sahtior Donetk-Dnepr Dnepropetrovsk (scor 2-0), cind oaspetii au criticat dur maniera de arbitraj si au trimis un memoriu la federatie.

Sahtior a jucat pe teren propriu cu Dnepr pe 25 mai, intr-un meci contind pentru etapa a 28-a. Nemultumiti de prestatia brigazii de arbitri, cei de la Dnepropetrovsk au depus, cinci zile mai tirziu, o plingere la Federatia Ucraineana de Fotbal. Raspunsul din partea Comisiei de Expertiza a FFU a venit dupa mai bine de o saptamina, timp in care oficialii au analizat minutios caseta partidei. Membrii comisiei s-au intrunit luni la sediul federatiei pentru a emite un comunicat de presa in acest sens. Cei patru au hotarit ca scrisoarea de protest a conducerii de la Dnepr a fost intemeiata, fiind de acord ca echipa a pierdut meciul cu Sahtior din cauza unor erori grave de arbitraj. Cazul a ajuns apoi pe masa Comisiei de Disciplina a FFU.

Trei gafe trecute cu vederea

In opinia Comisiei de Expertiza, brigada de arbitri a facut trei mari greseli in partida Sahtior-Dnepr:
1. In minutul 11, asistentul Kisliuk a anulat un gol perfect valabil pentru Dnepr, semnalind in mod eronat o pozitie de ofsaid in careul celor de la Sahtior (fotbalistul de la Dnepr se afla in pozitie regulamentara de joc).
2. In minutul 12, arbitrul de centru Dziuba a dictat gresit o lovitura de la 11 metri pentru Sahtior (portarul de la Dnepr n-a comis nici o infractiune in propriul careu).
3. In minutul 44, tot arbitrul de centru Dziuba a gresit atunci cind n-a acordat penalty pentru Dnepr (arbitrul trebuia sa sanctioneze un hent comis in careu de un jucator de la Sahtior). Arbitrul a trecut cu vederea aceasta neregula, crezind ca jucatorul de la Sahtior a atins involuntar balonul cu mina.

"Ii vom trimite in liga a doua"

Viktor Grigorievici, presedintele Comisiei Centrale de Arbitri din Ucraina, ne-a declarat ca "fluierasii" au gresit flagrant si ca vor plati pentru asta: "Ii vom suspenda pe toti trei. Am urmarit meciul pe caseta, fiindca eram plecat la Istanbul. Comisia federatiei a luat o hotarire justa. Dupa o discutie particulara, arbitrii au recunoscut ca au gresit. O sa luam masuri, fiindca au fost niste erori extrem de grave. Cei doi arbitri vor fi suspendati pina la finalul campionatului si retrogradati in liga a doua".

Meciul nu se va rejuca

Desi Dnepr a fost furata ca-n codru de arbitri, meciul nu se va rejuca. Dupa ce a pierdut la Donetk, echipa din Dnepropetrovsk este la un pas de a rata prezenta in cupele europene. "Posibilitatea ca partida sa se rejoace este practic exclusa. Acest lucru nu e prevazut in regulament. In plus, memoriul depus de Dnepr la federatie nu mentioneaza nimic in acest sens. Arbitrii nu vor fi sanctionati financiar", a mai spus presedintele Comisiei Centrale de Arbitri din Ucraina.

Acuzat de blat

Etapa a 27-a din Ucraina a pus gaz pe foc. Sahtior a jucat pe terenul surorii sale mai mici, Metalurg Donetk. Echipa lui Mircea Lucescu a invins atunci cu 3-1, dar n-a scapat de critici. Chiar Jozef Szabo, antrenorul de la Dinamo Kiev, a declarat ca "meciul a fost o farsa. Metalurg s-a predat". Szabo si-a cerut apoi scuze pentru declaratia sa, fiind amendat de Liga Profesionista din Ucraina cu 5.000 de euro.

"Il Luce" o tine pe-a lui: "Trebuia sa fie 7-0"

Obisnuit sa se plinga de arbitraje, cu precadere atunci cind nu e cazul, Mircea Lucescu a respins ieri toate acuzatiile. Tehnicianul roman da vina pe jocurile de culise din fotbalul ucrainean. Este stiut faptul ca Gregori Surkis (fratele lui Igor Surkis, presedintele rivalei la titlu, Dinamo Kiev) este seful federatiei.

Domnule Lucescu, sinteti acuzat ca ati furat cu arbitrii in meciul cu Dnepr...
Nu este adevarat.

Comisia de Expertiza a federatiei a dat dreptate memoriului introdus de cei din Dnepropetrovsk. Cum comentati?
Nu stiu nimic. Sint prostii! Acum aud pentru prima data despre memoriu si despre verdictul federatiei. Cert este ca n-am avut nici un fel de probleme in a cistiga meciul.

In acea partida au existat greseli de arbitraj?
Adevarul este ca Dnepr putea sa primeasca un penalty. Dar noi ar fi trebuit sa primim trei lovituri de la unsprezece metri, nu unal! Iar scorul final trebuia sa fie 7-0, fiindca Dnepr n-a trecut de mijlocul terenului in repriza a doua!

Din pricina acestor greseli de arbitraj, Dnepr poate pierde participarea in viitoarea editie a Cupei UEFA...
E problema lor! E culmea ca altii se pling de arbitraje. Noua ce ni s-a intimplat la finala Cupei? Decizia eliminarii lui Marica a fost exagerata. El a luat cartonas rosu, iar adversarul cu care se lovise a incasat doar un "galben". Nu era logic sa ia si ala tot "rosu"?

Pina la urma, reiese ca dumneavoastra sinteti victima arbitrilor...
N-am spus asta. Dar acolo, la federatie, se afla fratele presedintelui de la Dinamo Kiev. E normal sa le dea dreptate adversarilor pe care i-a intilnit echipa mea.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.