Pentru a obtine un loc in plus in cupele europene in sezonul 2007-2008, Romania trebuie sa puna piedica Bulgariei, partenerul nostru de tandem la integrarea in Uniunea Europeana.

Regresul inregistrat in ultimii ani de fotbalul romanesc in cupele europene a facut ca echipele noastre sa fie nevoite sa parcurga tururi preliminare inainte de a ajunge pe tabloul principal si chiar sa piarda un loc rezervat altadata in Cupa UEFA. Din fericire, gratie in special parcursului Stelei, situatia s-ar putea remedia. Totul este sa fim mai buni in tandemul cu Bulgaria, care vizeaza acelasi obiectiv.

Prezenta in cupele europene reprezinta pentru echipele din fruntea clasamentului Diviziei A obiectivul principal, cu toate ca, odata ajunse la locul faptei, acestea dezamagesc si se intorc in competitia interna pentru o noua runda de "negocieri". Anul acesta, exceptia s-a numit Steaua, formatia din Ghencea reusind sa se califice in primavara europeana, pina in optimile Cupei UEFA.

Parcursul bun al "ros-albastrilor" a adus Romaniei puncte peste media obisnuita in clasamentul pe baza caruia UEFA stabileste numarul de echipe participante in competitiile europene pentru fiecare tara. Drept urmare, din sezonul 2007/2008, Romania poate primi un loc suplimentar in Cupa UEFA. Conditia este ca, in editia urmatoare, echipele noastre sa reuseasca un parcurs bun, care sa aduca Romaniei un punct in plus la coeficient peste cel al Bulgariei si sa nu fie depasite de tarile urmaritoare, in principal Ungaria, Danemarca si Croatia.
Am urcat o pozitie in acest an

Dupa acest sezon, Romania a urcat doar o pozitie in clasamentul UEFA, dar s-a micsorat considerabil diferenta pina la coeficientul locului 21, ocupat de Bulgaria, ultimul care asigura prezenta a trei echipe in Cupa UEFA, plus una in Liga Campionilor. Insa marele avantaj la calcularea coeficientului pentru sezonul 2007/2008 consta in faptul ca Romaniei i se va scadea doar 0,833 - performanta negativa a anului 2000/2001, in timp ce adversarele vor pierde intre trei si cinci puncte.

In aceste conditii, inaintea startului sezonului urmator, Romania va urca pina pe locul 22, cu un punct in spatele Bulgariei si Norvegiei si cu unul in fata Ungariei, Danemarcei si Croatiei. Iar conditia pentru a ne depasi vecinii de la sud de Dunare este ca Steaua, Dinamo si Rapid sau Farul - echipele care ne vor reprezenta in sezonul urmator in cupele europene - sa aduca Romaniei un punct in plus la medie, adica o victorie si un egal mai mult decit bulgarii.

Bulgaria vine cu out-siderii

Bulgaria va avea la startul noului sezon european patru echipe: TSKA Sofia in turul doi preliminar al Ligii Campionilor, plus Levski Sofia, Lokomotiv Plovdiv si Litex Loveci in Cupa UEFA. Daca TSKA si Levski sint formatii obisnuite cu intrecerile europene, Plovdiv si Litex sint slab cotate, cu 16 partide disputate in a doua competitie a Batrinului Continent (5 victorii, 2 egaluri si 9 infringeri), respectiv 20 de meciuri (8 victorii, 5 egaluri si 7 infringeri).

Modul de calcul

Coeficientul UEFA, pe baza caruia se stabileste numarul de echipe din partea unei tari in competitii europene, se calculeaza adunind rezultatele pe ultimele cinci sezoane. Forul european scade cel mai vechi sezon si il aduna pe cel tocmai incheiat, calculul fiind valabil pentru editia de peste doi ani, astfel ca ultimele rezultate nu sint niciodata valabile pentru sezonul imediat urmator.

UEFA recompenseaza cu doua puncte o victorie in cupele europene (Cupa Intertoto nu se ia in calcul), si cu un punct egalul, cifre care se injumatatesc in cazul tururilor preliminarii. La sfirsitul sezonului, se aduna punctele obtinute de echipele fiecarei tari si se imparte la numarul de formatii participante, acesta reprezentind coeficientul pentru un an.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.