Sport 5 Ianuarie 2009 21:30
Trei tineri din Covasna - Dan Manolachescu, Ciprian Nitu si Bogdan Radu - se pregatesc zilele acestea pentru a escalada cel mai inalt varf din Noua Zeelanda, in timp ce alti doi, Tulit Zsombor si David Neacsu, au plecat, sambata, sa cucereasca cel mai inalt varf al Antarcticii.

Primii trei au plecat in Noua Zeelanda in data de 25 decembrie si urmeaza sa se intoarca in tara dupa o luna, potrivit NewsIn. In tot acest timp, calatorii si-au propus sa "marcheze" trei succese intr-o singura expeditie, Hattrick-ul Noii Zeelande, care presupune prima cucerire romaneasca a varfului Mt. Cook, un salt cu parasuta de la 4.600 de metri, primul pentru ei, si participarea la competitia Wanaka Challenge - Iron Man, 3.800 de metri inot, 180 de km ciclism si 42 de km alergare.

Pe toata durata expeditiei, Dan Manolachescu, Ciprian Nitu si Bogdan Radu posteaza pe blogul lor poze, moment si impresii din aventura lor neozeelandeza.

Un alt alpinist din Covasna, Tulit Zsombor, isi incepe sambata aventura in Antarctica. Alaturi de David Neacsu din Bucuresti. Tulit Zsombor din Sfantu-Gheorghe participa intre 3 ianuarie - 15 februarie 2009 la expeditia romaneasca Northland Antarctica 2009, Mt Vinson 4897, prin care isi propune sa cucereasca varful Vinson, cel mai inalt din Antarctica si unul dintre cei mai frigurosi din lume.

Expeditia organizata de Asociatia Alpin Sport face parte din proiectul Seven Summit, prin care se doreste atingerea celor mai inalte varfuri de pe 7 continente. Varful Vinson se afla la 1.200 de km de Polul Sud, iar temperaturile medii ajung aici la minus 30 de grade, fiind urcat pentru prima oara in anul 1966 de un grup de alpinisti americani. Antarctica este continentul cel mai rece, cel mai uscat si cu cele mai puternice vanturi, iar 98% din teritoriu este acoperit de gheata.

Tulit Zsombor are 33 de ani si a participat la expeditii montane avand ca scop ascensiunea varfurilor Triglav (Slovenia), Ercyes (Turcia), Mont Blanc (Franta), Elbrus (Rusia), Lenin (Kirgizstan), McKinley (Alaska), Matterhorn (Elvetia), Kilimandjaro (Tanzania), Aconcagua (Argentina). Tulit este detinator al recordului national de inaltime de ascensiune si coborare pe schiuri (6400 m). David Neacsu a participat la expeditii pe varfurile Mont Blanc (Franta), Kilimandjaro (Tanzania), Aconcagua (Argentina), McKinley (Alaska), Mont Kenya (Kenya), Huascaran (Peru), Illimani (Bolivia), Cotopaxi (Ecuador), Klucev (Kamchatka – Rusia), Ruwenzori (Uganda), Orizaba ( Mexic), Carsensz Pyramid (Papua Noua Guinee). Este organizatorul primei expeditii romanesti pe Everest (Everest 2003).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.