Selectionerul echipei nationale a Romaniei, Victor Piturca, a declarat vineri, intr-un interviu acordat agentiei NewsIn, ca situatia din Grupa a 7-a preliminara pentru CM 2010 este complicata, prima reprezentativa avand sanse mici de calificare la turneul final din Africa de Sud.
Romania se afla pe locul 5 in Grupa a 7-a preliminara, cu 4 puncte dupa trei meciuri disputate. Liderul grupei este Serbia, care a acumulat 9 puncte din 4 partide, la fel ca si ocupanta pozitiei secunde, Lituania. La CM din 2010 se califica direct echipa de pe primul loc, iar cele mai bune opt formatii de pe locul 2 din cele 9 grupe vor disputa baraj.

NewsIn: Domnule Piturca, ce puteti spune despre 2008, a fost un an bun sau unul rau pentru echipa nationala?
Victor Piturca: Nu stiu cum as putea sa cataloghez acest an, bun sau rau. A fost participarea la turneul final, dar a fost si startul foarte slab in preliminariile pentru Campionatul Mondial. Cea mai mare satisfactie a mea ca selectioner sunt cele doua meciuri pe care nu le-am pierdut cu vicecampioana mondiala, Franta, si campioana mondiala, Italia, rezultate foarte importante pentru fotbalul romanesc, iar cea mai mare dezamagire este meciul pierdut cu Lituania.

NewsIn: Mai mare decat cea provocata de infrangerea suferita la EURO in fata Olandei?
Victor Piturca: Da, e o dezamagire mai mare decat pierderea jocului cu Olanda, de la EURO, si ratarea calificarii, pentru ca una e sa te bata Olanda si alta e sa pierzi pe teren propriu cu Lituania.

NewsIn: Ce jucator considerati ca a avut cel mai bun an?
Victor Piturca: Toti jucatorii care au fost pe teren in meciurile cu Franta si Italia ar trebui sa primeasca titlul de Fotbalistul anului. Pentru mine, ei sunt pe primul loc, la egalitate.

NewsIn: V-ati razgandit in privinta deciziei de a va retrage de la echipa nationala in 2010?
Victor Piturca: Nu, decizia este aceeasi. Eu cand spun ceva, ma tin de cuvant.

NewsIn: Totusi, o performanta deosebita la Campionatul Mondial din Africa de Sud v-ar face sa ramaneti?
Victor Piturca: Ca sa ajungem in semifinale sau finala la turneul mondial, trebuie mai intai sa ne calificam, iar situatia noastra din grupa este foarte grea, intrucat sansele noastre sunt mici. Trebuie sa ne gandim cum sa ne calificam si apoi sa ne facem planuri in privinta turneului final.

NewsIn: Ati ales Constanta ca loc de disputare a meciului cu Serbia doar din superstitie sau pentru a evita o intalnire intre Mutu si suporterii din Bucuresti?
Victor Piturca: In general, nu sunt un tip superstitios, dar echipei noastre i-a mers foarte bine la Constanta, unde nu am pierdut niciun meci. Ne simtim foarte bine acolo. Bineinteles ca am luat in calcul si ceea ce s-a intamplat intre Mutu si suporterii din Bucuresti, dar si pataniile altor jucatori ai echipei nationale pe stadioanele din Capitala. Dar, asta e mentalitatea suporterilor din Bucuresti, asta inteleg ei, ca trebuie sa ii injure pe cei care au evoluat la rivali.

NewsIn: Pe cine vedeti favorita in lupta pentru titlul de campioana a Ligii I?
Victor Piturca: Echipa care e pe primul loc in clasament in acest moment, Dinamo, are prima sansa. Alte echipe cu sanse reale la titlu sunt Steaua si CFR Cluj, care au loturi foarte puternice. Nu e de neglijat nici Unirea Urziceni, care, daca va evolua asa cum a facut-o in tur, ar putea fi surpriza, insa e mai greu sa se intample asta. In opinia mea, Timisoara, prin schimbarea lui Dusan Uhrin, a iesit din cursa, iar pentru Rapid e si mai greu.

NewsIn: Daca erati in situatia lui Peseiro, ati fi acceptat diminuarea contractului?
Victor Piturca: Sub nicio forma nu as fi acceptat diminuarea salariului. Cand au semnat contractul nu s-au gandit ca nu il pot onora?

NewsIn: Referitor la situatia de la Steaua, cine considerati ca s-a grabit? Dorinel Munteanu, cand a acceptat sa vina la Steaua, sau Gigi Becali, cand a decis sa il demita?
Victor Piturca: Probabil s-au grabit amandoi. Sunt trist pentru Dorinel Munteanu, dar ma bucur pentru Lacatus. Doar timpul poate demonstra cat de benefica este revenirea unui antrenor la o echipa pe parcursul aceluiasi sezon.

NewsIn: Ce echipa din Liga I are cel mai bun lot?
Victor Piturca: Steaua are cel mai valoros lot din Liga I, deoarece e echipa care da cei mai multi jucatori la nationala.

NewsIn: Cum ati caracteriza prestatiile formatiilor romanesti in cupele europene?
Victor Piturca: Modeste, destul de modeste, mai ales a Stelei. Fata de Steaua, CFR a reusit cateva meciuri bune.

NewsIn: Cand credeti ca o echipa romaneasca va depasi faza grupelor?
Victor Piturca: Cand patronii vor investi 8-10-15 milioane de euro pentru achizitionarea unui jucator si cand vor intelege ca trebuie sa ii plateasca un salariu pe masura, de un milion sau 1,5 milioane de euro pe an. Sau ar mai fi o varianta: investitia in centrele de copii si juniori, care sa creasca o generatie de 7-8 jucatori pentru echipa mare, la care sa se adauge alti 7-8 achizitionati, si astfel sa se formeze o echipa de exceptie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.