Presedintele CCA, Gheorghe Constantin, a declarat, joi, ca exista posibilitatea ca o brigada din Romania sa oficieze la Campionatul Mondial din 2010, dar pentru ca acest lucru sa se realizeze trebuie ca forurile europene sa isi indrepte privirile spre arbitrii romani

"Este posibil sa avem o brigada de arbitri la CM 2010, dar pentru asta trebuie sa mai avem si sansa. Daca suntem mai mult bagati in seama de forurile europene, arbitrii romani au ce arata si sunt covins ca vor face fata unor meciuri grele", a spus Constantin, citat de NewsIn.

Presedintele CCA a afirmat ca prestatiile din acest an au fost mai bune decat in 2007: "Arbitrajul in acest an a fost mai bun decat in anul precedent. Fata de anul trecut, constatam o crestere valorica si important e ca a crescut nivelul credibilitatii arbitrilor. Este normal acest lucru, din moment ce anul trecut am promovat 9 arbitri. Automat ei trebuiau sa creasca, iar daca nu faceau asta, ar fi insemnat ca selectia a fost facuta gresit".

Referitor la ultimele 7 etape din turul campionatului, Constantin a afirmat: "In aceste 7 etape, numarul greselilor este mai mic decat pana acum. Sunt observatori care mentioneaza tot ce observa, si bun, si rau, dar sunt unii care desi observa la televizor greselile dintr-un meci, nu revin asupra lor, ori din jena, ori din rusine. Criza financiara nu va afecta baremurile arbitrilor, domnul Dragomir a promis ca din drepturile TV vor fi alocati banii care trebuie sa revina arbitrilor. La nivelul Ligii a II-a, inca sunt cluburi care nu au achitat baremurile. Acestea pot fi amendate, suspendate sau risca sa fie neprogramate".

Oficialul CCA a facut unele referiri la cativa arbitri din Liga I: "Merita si Balaj in Liga Campionilor. Pentru Comisie a fost greu sa aleaga unul dintre cei doi arbitri, pentru ca sunt de valori apropiate. Hateganu si Bogaciu pot face saltul catre Liga Campionilor, dar trebuie sa trateze cu seriozitate si meciurile din Liga I. Istvan Kovacs este cel mai valoros arbitru dintre cei care nu sunt pe lista FIFA. Coltescu poate fi delegat in Liga I, ramane de vazut acum care va fi momentul propice".

Constantin a mai precizat ca arbitrii din lotul A vor efectua un cantonament in Italia in aceasta iarna.
Directorul general al FRF, Ionut Lupescu, care in sezonul trecut s-a ocupat de delegarile de la Liga I, a declarat in cadrul aceleiasi conferinte de presa: "Arbitrajul s-a imbunatatit fata de anul trecut, oglinda arbitrajului s-a vazut la UEFA si la FIFA. Datorita faptului ca nu am mai chemat niciun strain sa arbitreze la derby-uri s-a intamplat ca FIFA sa aprecieze acest lucru. Delegarile nu sunt cele mai importante. In prima parte a turului unele echipe au fost mai mult avantajate, iar altele mai putin, dar nu intentionat".

Presedintele FRF, Mircea Sandu, s-a referit la amenda record de 300.000 de lei primita de Adrian Mititelu pentru declaratii facute la adresa arbitrilor: "Declaratii de genul celora pe care le-a facut Mititelu sunt de condamnat. Finantatorii sunt in fotbal sa bage bani, sa isi faca faima de pe urma fotbalului, dar cand gresesc trebuie sa plateasca. Presa ar trebui sa sustina masurile care sunt luate impotriva lor, nu sa le planga pe umar. Ca voteaza sau nu voteaza este problema lor, nu sa vina sa spuna ca daca nu intervenim noi la comisii nu ne mai voteaza. Ei, si ce daca nu ne voteaza, nu o sa intervenim, sa ii voteze pe cei care intervin".

Comisia Centrala a Arbitrilor a organizat joi la sediul FRF o intrunire cu arbitrii si asistentii din lotul A, in cadrul careia au fost analizate prestatiile acestora la meciurile din ultimele 7 etape ale turului Ligii I. In cadrul acestui eveniment, Cristian Balaj a fost desemnat cel mai bun arbitru al anului 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.