Cel mai titrat si bine platit antrenor din Romania este pe cale sa se desparta de lotul national de gimnastica

Octavian Belu, de departe cel mai titrat antrenor din istoria sportului romanesc, este la un pas de a renunta la conducerea lotului olimpic feminin de gimnastica. Semnarea noului contract cu federatia de specialitate a intrat intr-un impas foarte serios, punctul cel mai sensibil al noii intelegeri fiind durata. Belu vrea sa semneze doar pentru un an, in timp ce federatia si forul olimpic roman doresc sa parafeze un angajament ferm pe patru ani, cu obiective precise in ceea ce priveste Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing. Desi oficialii federali evita sa comenteze aceasta situatie de criza, surse de incredere ne-au dezvaluit ca exista deja un plan de rezerva, in cazul, tot mai probabil, in care actualul antrenor nu va accepta termenii noului contract. In schimb, Octavian Belu a acceptat ieri sa vorbeasca fara rezerve despre viitorul sau, din care echipa nationala a Romaniei pare sa faca tot mai putin parte.

Domnule Belu, prelungirea contractului cu federatia este in impas?

Asa este. Desi concret n-am discutat aproape nimic despre viitorul contract. Deocamdata, pentru ambele parti, esentiala este durata contractului. Mie mi se pare logic sa semnez doar pentru un an, si nu pe patru, fiindca in fiecare sezon exista competitii importante, cu obiective separate. Nu putem stabili tinte pentru 2008 in situatia actuala, in care generatiile se schimba rapid. Si acesta este un punct sensibil.

Deci nu veti semna saptamina viitoare, asa cum s-a anuntat?

Cu siguranta, pregatirea unui astfel de contract va dura, pentru ca trebuie sa prevada clauze asiguratorii pentru toata lumea, antrenori, sportivi, federatie sau COSR.
Totusi, federatia si COSR nici nu vor sa auda de o intelegere mai mica de patru ani...
Dar si eu sint ferm pe pozitii. Acest contract pe patru ani ar fi o premiera in gimnastica romaneasca. Pina acum, am avut intelegeri de maximum doi ani. Ei sint insa liberi sa lucreze cu cine va dori sa o faca in spiritul acesta. Eu nu sint nici muritor de foame si nici nu cersesc cu disperare un contract. Din septembrie le tot spun de aceste probleme, iar pina acum n-am vorbit nici macar de bani. E doar o discutie sterila.

Dar, deocamdata, ramineti la conducerea lotului national?

Ramin pina saptamina viitoare, dupa etapa de Cupa Mondiala de la Birmingham. Dupa asta, oprim motoarele si, pina nu se clarifica situatia, nu mai intram nici macar in pregatirea de iarna. Am facut destul voluntariat in ultimele patru luni.

Puteti cuantifica in procente sansele de a mai continua cu nationala Romaniei?

Nu vreau sa fac asta, dar pot sa spun ca procentul este foarte mic si scade in fiecare zi. Ma deranjeaza faptul ca, dupa 24 de ani de cariera, sint tratat de parca ar trebui sa mai demonstrez ca sint in stare sa fac ceea ce trebuie. Nu este o criza de personalitate, dar cred ca mi-am facut datoria.

Este adevarat ca ati ajuns la saturatie in ceea ce priveste performanta?

Desi se acrediteaza tot mai des ideea ca sint obosit si plictisit, nu este asa. Nu ma consider epuizat din punct de vedere tehnic si al capacitatii de lucru.
Ce planuri de viitor aveti, in cazul in care nu va veti intelege cu federatia?
Sint multe directii in care imi pot pune in valoare experienta. Spre exemplu, poate o sa scriu o carte si am sa ma imbogatesc. De altfel, am mai multe oferte in acest sens. Exista insa si varianta sa plec in strainatate.

Cel mai bine platit antrenor din Romania in 2004

Desi s-a plins de multe ori de cistigurile obtinute, un calcul aproximativ demonstreaza ca, anul acesta, Octavian Belu a obtinut venituri de 350.000 de euro. Un astfel de cistig il situeaza pe Belu pe prima pozitie in topul antrenorilor din Romania, nici macar tehnicienii din fotbal nereusind sa realizeze asemenea incasari.

Partea cea mai consistenta, 309.000 de euro, a reprezentat-o, e drept, premiul acordat de guvern pentru rezultatele inregistrate la Olimpiada de la Atena. Totusi, in fiecare an, sint programate Campionate Mondiale sau Europene, rezultatele inregistrate la aceste concursuri aducindu-i lui Belu premii de cel putin citeva sute bune de milioane.
La aceasta suma se adauga salariul de citeva sute de euro primit de la FR Gimnastica, prima de excelenta, de 1.550 de euro, acordata lunar de forul olimpic roman, dar si procentele incasate din premiile realizate de sportivele pe care le pregateste.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.