Italianul Roberto Landi explica de ce nu s-a predat in fata “ros-albastrilor”

Zenga i-a gasit de lucru in Romania, iar el l-a lasat ieri pe conationalul sau fara serviciu. Acestea sint raporturile profesionale dintre italienii Roberto Landi si Walter Zenga, dupa meciul de miercuri. Se poate spune ca, in Cotroceni, Dinamo si Rapid au invins Steaua. FC National a cistigat impotriva Stelei cu ajutorul dat de rivalele Stelei la titlu. Vlad Munteanu (aflat in proprietatea "ciinilor") a centrat, iar Ionut Rada (jucator imprumutat de Rapid in Parcul cu Platani) a trimis cu capul balonul in poarta.

Mister Landi, felicitari pentru corectitudinea cu care v-ati aparat sansele...
Multumesc! Cind am spus ca n-am venit in Romania pentru a truca meciuri, nu m-a crezut nimeni! Multa lume zicea ca o sa retrogradam, la ce lot avem. Nu ma sacrific degeaba in Romania, stind departe de familie, ca sa ma dau la o parte din fata adversarilor. Blatul ar fi fost o pata pe CV-ul meu!

Ati uimit cind ati jurat pe copiii dumneavoastra ca partida va fi corecta...
Nimeni nu credea ca nu va fi blat! Am apelat la un astfel de mesaj extrem pentru a fi mai convingator. Am doua fete, Gianmaria, in virsta de 12 ani, si Federica, 19 ani, si nu puteam sa ma joc cu astfel de cuvinte. Tin foarte mult la fetele mele, precum si la sotia mea, Paola.

E adevarat ca v-ati certat cu Zenga dupa meci?
S-au spus niste vorbe urite. Eu le pun pe seama tensiunii care a existat in jurul partidei.

V-a cerut scuze dupa aceea?
Pina acum, nu. Probabil ca s-a stricat prietenia noastra! Eu insa consider ca nu s-a intimplat nimic intre noi.

Nu era firesc sa va felicite pentru victorie?
Asa trebuia, daca era o persoana obiectiva, dar...
Credeti ca Zenga se astepta sa va dati la o parte?
Nu stiu ce-a crezut el. S-o fi gindit si la asta, nu stiu ce-i in capul omului! Eu am respectat legile sportului.

De cind va cunoasteti cu Walter?
De multi ani. Nu stiu sa va raspund exact la intrebare, fiindca s-ar putea sa gresesc.

V-ati vazut cu el inainte de meci?
Duminica trecuta am urmarit impreuna, la televizor, meciul Roma-Lazio, din campionatul italian. Nu stiu daca ma credeti, dar n-am discutat nimic despre meciul nostru direct!

Ati avut un duel aprins si cu Pedrazzini...
Intr-adevar, m-am certat cu Pedrazzini, pe care nu-l cunosteam prea bine inainte de a veni in Romania.

"Pedrazzini m-a injurat!"

Ce v-a reprosat?
Nu pot sa reproduc cuvintele pe care mi le-a spus Pedrazzini! M-a injurat! Eu nu i-am replicat in nici un fel. Consider ca nu s-a intimplat acel incident.

Nici el nu v-a adresat scuze?
Nici el.

Veti continua la FC National din vara?
Nu stiu.

Cine merita sa ia titlul?
Eu doresc sa cistige Steaua. Si ca joc, tot Steaua merita sa fie prima. In plus, Romania ar avea o reprezentare buna in Europa!

FC National are vreun obiectiv in acest final de sezon?
Cu punctele pierdute in meciul cu Timisoara si cu cele pe care le-am fi putut obtine la Craiova, acum ne-am fi batut si noi la titlu! Eu am anumite bonusuri financiare, in functie de locul pe care voi termina campionatul. Asa ca lupt sa terminam cit mai sus.
Totusi, in Cotroceni nu exista presiunea de la Steaua, Dinamo sau Rapid...

De ce e presiune la aceste cluburi mari? Nu exista oameni in spatele antrenorului, ma refer la conducatori, care pot cistiga anumite meciuri?! Multi antrenori dorm linistiti, pentru ca au in spate astfel de persoane! La FC National nu se pune aceasta problema. Nu facem blaturi.

Ati fost antrenorul de portari al nationalei de fotbal a SUA la Mondialul din ‘94. L-ati certat pe Tony Meola pentru golul primit de la Dan Petrescu?
Vreti sa va spun sincer? Nici nu-mi mai aduc aminte prea bine respectiva faza. Parca a fost un sut la coltul scurt... Oricum, cert este ca Romania avea una dintre cele mai bune nationale din istoria ei.

"Mi-a batut obrazul"

• Dupa meci, la vestiare, Zenga si Landi s-au certat ca la usa cortului. Umberto, preparatorul fizic italian al celor de la FC National, s-a luat la harta cu Pedrazzini, secundul Stelei.

• "Bancarii" sustin ca n-au primit nici un ban dupa victoria repurtata in fata celor de la Dinamo, desi Gigi Becali le promisese o prima totala de 10.000 de dolari. Pentru izbinda de miercuri, Dinamo si Rapid au fagaduit celor din Cotroceni ca le vor umple buzunarele cu 50.000 de dolari.

• Cristi Munteanu, portarul imprumutat de Dinamo la FC National, povesteste ca, in timpul partidei, Walter Zenga i-a batut obrazul, dindu-i astfel de inteles ca ar trebui s-o lase mai moale! "Dupa meci, m-am dus la el si l-am intrebat de ce mi-a facut acel gest. Mi-a raspuns: "Nu vreau sa vorbesc cu tine!". Nu i-am inteles atitudinea. I-a convenit insa cind am cistigat partida cu Dinamo!", a spus ieri "Babicu".

Straini de aranjamente

Roberto Landi n-are mama, n-are tata! Dar are copii! Asa cum promisese inaintea meciului, jurindu-se pe viata copiilor lui, Landi nu s-a dat la o parte din calea Stelei lui Zenga. Dupa spaniolul Jose Ramon Alexanko (pe cind antrena Universitatea Craiova) in 1998, inca un strain ne da lectii de profesionalism. Acum sapte ani, in ultima etapa de campionat, Universitatea, cu Alexanko pe banca, a remizat cu Rapid, 2-2, si a trimis titlul in Ghencea, desi interesul Craiovei era sa piarda, astfel incit giulestenii sa iasa campioni. Pierzind apoi finala Cupei in fata Rapidului, "Stiinta" a ratat locul in Cupa Cupelor.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.