La doua saptamani dupa ce Cotidianul a publicat marturii socante despre violenta lui Bella Karoly din timpul antrenamentelor, Emilia Eberle a povestit experienta traumatizanta pentru o televiziune din SUA.
Dupa 30 de ani, fosta campioana mondiala Emilia Eberle si-a invins teama si a vorbit, in premiera, pentru Cotidianul, despre tratamentul dur pe care il aplicau sotii Bela si Martha Karoly elevelor lor.

Bataile si agresiunile verbale pe care Bela Karoly le aplica fostelor componente ale lotului olimpic au ajuns cunoscute si peste Ocean. Doua dintre componentele lotului olimpic feminin de gimnastica al Romaniei, Trudi Kollar, fosta Emilia Eberle, si Geza Poszar s-au decis sa vorbeasca si pentru canalul american de televiziune KCRA 3.

Performanta in gimnastica se obtine prin violenta si teroare? Spune-ti parerea pe forum!

Emilia Eberle, castigatoare a nu mai putin de 13 medalii, dintre care una de argint la Olimpiada, are astazi 44 de ani si este stabilita de ani buni in Statele Unite, unde este instructoare de gimnastica. Romanca a fost componenta a lotului olimpic de gimnastica vreme de sase ani, potrivit Ziua.

"Emilia Eberle avea doar 12 ani cand a ajuns la lotul national, ea pregatindu-se timp de sase ani sub comanda sotilor Karoly. A locuit tot timpul la centrul de gimnastica al lui Karoly, dintr-un orasel mic din Transilvania, izolata, cu gratii la ferestre, cu foarte putina mancare si terorizata", isi incep povestea jurnalistii americani, dupa cum relateaza Cotidianul.

Plecata din Romania inainte de revolutia din 1989, Trudi si-a invins teama si a hotarat sa dezvaluie cosmarul prin care a trecut ca gimnasta. "Am avut parte de un tratament brutal. Greselile la antrenamente sau in concurs atrageau dupa sine batai frecvente din partea lui Bela Karoly. Nimeni nu este perfect, cu totii gresim. La fel greseam si noi. Ne lovea oriunde. Avea niste palme mari si grele", povesteste Trudi.

Desi observa abuzurile, sotia antrenorului, Martha Karoly, nu numai ca nu incerca sa intervina pentru a le opri, ci, cateodata, aplica chiar propriile pedepse. "Ea ne zgaria. Isi infigea unghiile in ceafa noastra si ne scutura", a povestit Emilia Eberle pentru televiziunea americana.

Povestea fostei gimnaste e confirmata de coregraful Geza Pozar, care a lucrat cu Bella Karoli in urma cu trei decenii. "Am vazut multe lucruri care se petreceau. Ea (Emilia Eberle-n.r.) era cea mai batuta. Vedeai cum o palma ateriza pe spatele ei si isi lasa acolo urma", povesteste Pozar.

Emilia Eberle este, la 44 de ani, sotie, mama si antrenoare de gimnastica. Traieste insa in continuare cosmarul trecutului sau. "Este oribil. Ma trezesc plangand. Perna mea este uda de lacrimi. In somn transpir, ma agit, dau din picioare. Este un cosmar ce mi se intampla".

Nadia a fugit la Benone Sinulescu de frica lui Bela Karoly

Desi un talent de exceptie, Nadia nu a avut parte de un tratament diferit de cel al colegelor ei, mai arata Cotidianul. Batai crunte, alimentatie cu ratia, concursuri in care a evoluat cu mana inflamata - acestea sunt secretele care se ascund in spatele notei perfecte de la Montreal. Nadia isi aminteste fiecare pumn sau palma primita de la Bela Karoly, dar prefera sa taca.

Daca Nadia Comaneci prefera sa pastreze pentru ea cosmarul trait ca gimnasta, cei care au cunoscut-o si i-au fost alaturi atunci, in momentele grele, povestesc o parte din chinurile traite de zeita de la Montreal. "Nadia a stat trei zile ascunsa intr-un WC nefolosit, de frica antrenorului", dezvaluia colega de lot a fostei campioane olimpice, Rodica Dunca.

Karoly s-a hotarat sa candideze la Senat la indemnul suporterilor din SUA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.