Fostul impresar vorbeste despre fotbal si despre viata cu aceeasi dezinvoltura cu care ne-a obisnuit de 15 ani incoace.

Domnule Becali, vin sau nu in Romania jucatorii aceia de 4-5 milioane de euro? Pot cluburile noastre sa suporte asemenea preturi de transfer, plus salariiile lor?

Sa vedem daca vin, din partea mea nu e nici o problema, daca mi se vor cere ii aduc. In ce priveste cluburile, deocamdata cred ca numai Steaua isi poate permite sa aduca jucatori pe atatia bani si, poate, CFR. Iar legat de salarii nu cred ca ar iesi discutii in vestiar, peste tot in lume, la orice echipa, sunt jucatori care castiga mai mult decat altii... La Inter nu-i la fel? Ce, Chivu se supara ca el ia cinci milioane de euro, iar Ibrahimovici ia noua? Nu spune nimic.

Ala e atacant, da goluri, asta e. A, o problema ar fi cu cei nou-veniti daca n-ar fi jucati cum trebuie, daca n-ar primi pase de la jucatorii autohtoni, o problema de adaptabilitate de acest gen, dar deja asta tine de alti factori.

Steaua va cere jucatori, Dinamo va cere, nu exista riscul sa intrati in conflict cu una dintre ele, sa vi se spuna apoi dintr-o parte sau din cealalta ca ati dus jucatori mai buni la adversari?

N-am de ce sa intru in conflict cu cineva. La Steaua e nevoie de un anumit tip de jucatori, la Dinamo poate de un alt tip. Problema e ca in Romania nu sunt atacanti de valoare. Nu exista echipa care sa dispuna de doi jucatori capabili sa faca diferenta. Unde au fost atacantii lui Dinamo cu Urziceniul? Unde au fost atacantii Stelei cu Timisoara? Unde? Eu, daca aduc, aduc fotbalisti! La banii astia iau jucatori verificati, vazuti, cota de reusita a unui astfel de transfer urca la peste 80 la suta. Daca iei jucatori de pe DVD, cei de 400-500.000 de euro, ponderea de reusita este doar pe la 10 la suta! Cluburile noastre ar trebui sa-si angajeze niste scouteri priceputi, care sa mearga pe la toate competitiile de tineret, de juniori, pentru ca de acolo iei jucatori ieftini, sunt copii si sunt mai ieftini. Nu exista insa preocupare pentru asa ceva in Romania. Le-am spus celor de la Steaua sa trimita un antrenor de tineret cu inca cineva si sa stea doua saptamani in Argentina, sa vada meciuri, sa vada jucatori pe viu. Stii ce mi-au zis? Ca n-au timp! Cluburile italiene trimit scouteri peste tot, englezii la fel, au sute de oameni. Acum, cu criza asta financiara, Chelsea a redus numarul scouterilor de la 150 la 40! Dar trimit peste tot unde sunt competitii de pusti. Asa au ajuns cei de afara sa-i monitorizeze pe Alexe, de la Dinamo, sau pe Alibec, de la Farul.

La sumele astea, de patru sau cinci milioane, ce jucatori cunoscuti sunt disponibili pe piata?

Sunt jucatori buni care pot fi luati, dar nu din Europa. Disponibili sunt acum in Argentina, in Uruguay, in Paraguay, atacantii care dau goluri.

Si vin ei in Romania? Daca sunt buni, la pretul asta de ce nu ii cumpara cluburile din Italia, din Anglia, din Spania?

Pai, daca au oferte din Italia si din Romania, sigur ca aleg Italia. Dar daca nu au decat din Romania, atunci vin in Romania. Un atacant valoros de la Estudiantes, de la Independiente, chiar de la Boca nu are salariu acolo mai mare de 300-400.000 de euro! Si atunci, cum sa nu vina aici daca i se dau opt sute de mii sau un milion? La ei se da salariu mare, la acest nivel, doar celor care se intorc din Europa, care si-au confirmat valoarea, gen Riquelme. Eu, daca aduc jucatori de banii astia, garantez pentru ei, ca doar e si prestigiul meu in joc. Aduc atacanti capabili sa dea minimum 15 goluri pe sezon. Daca mai da si al doilea varf macar 12 goluri, te bati cu sanse mari la primele locuri. Si ai calitate. Noi n-avem golgheteri, ce sa ne mai ascundem? Ma uit pe clasamentul marcatorilor de la noi si vad ca pe primul loc e baiatul ala de la Galati, care n-a mai marcat de vreo zece etape, cu 7 goluri dupa aproape un tur de campionat. Sugestiv, nu? S-a tot spus ca inainte era asa si pe dincolo, cu aranjamente pentru Gheata de Aur, dar aveam un Camataru, de exemplu, care era atacant de atacant. Care avea 20 de goluri la jumatatea sezonului. Goluri pe bune, ca si cartile pentru Gheata de Aur se faceau poate pe final, in nici un caz in prima parte. Asta atacant! Eu nu pot sa garantez pentru Pedriel, pentru Cacatel si mai stiu eu care, dar garantez pentru jucatorii pe care ii aduc eu. Repet, mai ales la banii astia.

Cand credeti ca se va mai realiza un transfer al unui jucator roman pe o suma de genul celei platite de Roma lui Ajax pentru Chivu, peste 15 milioane de euro?

A, eu nici nu ma mai gandesc la asa ceva! Bani precum cei care s-au platit pe Mutu, pe Chivu nu stiu daca se vor mai plati prea curand pentru un fotbalist din Romania. Imposibil.
Nici macar pentru 10 milioane?

Nu, nu cred! Singurul pe care, in momentul de fata, ai mai putea sa-l dai pe o suma rezonabila este Radoi, dar si ala scartaie dupa atatea accidentari! Daca mai scartaie un an, se duce si oportunitatea de a-l da, se duce si momentul de varf al Stelei, se duce tot. Gata!


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.