Spania trece pentru prima data dupa 15 ani prin recesiune, iar multe echipe mai mici de fotbal sunt aproape de faliment, deoarece veniturile din publicitate, sponsori si vanzarea de bilete sunt tot mai mici. Real Madrid si Barcelona, printre cele mai bogate cluburi din lume, sunt si ele afectate de criza financiara, potrivit analistilor.

"Situatia financiara a multor cluburi este critica. Mi-e teama ca fotbalul va fi afectat, deoarece nu isi poate sustine cheltuielile", a spus Angel Barajas, expert in finantele cluburilor de fotbal la Universitatea din Vigo.
Guvernul a anuntat in luna iulie a acestui an ca echipele profesioniste au datorii cumulate de 607 milioane de euro, dar potrivit presei spaniole, intreaga suma datorata de toate echipele de fotbal catre autoritatile din Spania se ridica la aproape 3 miliarde de euro.

Vicepresedintele Ligii Spaniole de Fotbal (LFP), Javier Tebas, nu a vrut sa comenteze pe seama datoriilor echipelor, dar a precizat ca este "foarte ingrijorat" de situatia existenta, mai ales in liga secunda. El a adaugat ca veniturile formatiilor vor fi cu aproximativ 15% mai mici. "Situatia este mai grava decat anul trecut. Este mult mai greu sa gasesti sponsori si mult mai dificil sa gasesti companii care vor sa difuzeze reclame. Cluburile mici si medii sunt cele mai afectate. Veniturile lor vor fi reduse semnificativ, dar cluburile mari vor fi atractive pentru companiile importante", a adaugat acesta.

Guvernul s-a aratat nemultumit de unele decizii ale cluburilor, pe care le acuza ca abuzeaza de legislatia privind insolventa, care prevede ca echipele pot detine controlul atat timp cat prezinta un plan de afaceri acceptabil.

Secretarul de stat in sport, Jaime Lissavetzky, a precizat ca unele datorii pot fi sterse, dar situatia se poate complica si mai mult in cazul in care echipele continua sa acumuleze datorii.

FC Barcelona a decis deja sa reduca preturile biletelor la majoritatea partidelor, iar presedintele clubului, Joan Laporta, a spus ca era normal ca suporterii sa nu mai fie atat de interesati sa vina la meciuri.