Presedintele UEFA, Michel Platini, a declarat vineri, la Bucuresti, ca va recomanda federatiilor afiliate folosirea unui sistem de alerta pentru combaterea coruptiei, violentei si rasismului din fotbal

"Sunt mereu ingrijorat de ceea ce e negativ in fotbal, de violenta, de rasism, de doping sau de coruptie. In acest moment avem 20 de anchete pe rol referitoare la implicarea pariurilor in fotbal. Anchetele vor continua. In cadrul Comitetului Executiv s-a recomandat implicarea inspectorilor specializati pentru o ancheta cat mai profunda. Exista un sistem de alerta si vom recomanda folosirea lui in toate asociatiile nationale, dar si justitia trebuie sa isi spuna cuvantul", a afirmat Platini.

Referitor la prezenta a doua echipe romanesti in grupele Ligii Campionilor, francezul a comentat: "Romania e o mare natiune fotbalistica, iar prezenta a doua echipe romanesti in grupele Ligii Campionilor probeaza acest lucru. Doar cele 4 tari mari din Europa se pot mandri ca au cel putin doua echipe, sunt multe tari care au o echipa sau niciuna in grupe. Prefer sa nu ma pronunt in privinta sanselor Romaniei in grupa preliminara, pentru ca eu sunt elvetian si sunt neutru. Nici intre campionatele interne nu se pot face comparatii, mai ales tinand cont ca suntem in aceeasi grupa".

Platini a mai spus ca meciul dintre Romania si Franta, de la EURO 2008, nu va ramane in memoria nimanui, deoarece a fost unul slab: "Am asistat la meciul Romania-Franta, de la EURO, dar cu siguranta nu va ramane in istoria fotbalului. Nu am venit la Romania-Franta, la Constanta, deoarece am fost la Slovenia-Irlanda de Nord, pentru ca eu sunt presedintele a 53 de natiuni. Rolul meu e de garant al regulilor jocului, nu sa ma pronunt in privinta rezultatelor meciurilor. Scopul UEFA este sa dezvolte fotbalul".

In ceea ce priveste tarile desemnate ca organizatoare ale EURO 2012, Platini a afirmat: "Am spus ca sunt probleme, dar nu sunt teribil de ingrijorat. Acest campionat european a fost atribuit de doua ori Poloniei si Ucrainei, o data la Cardiff si o data la Bordeaux. Eu am spus ca daca nu vor exista stadioane in capitalele celor doua tari, nu se va juca niciun meci acolo. Ei stiu acest lucru, nu avem un plan de rezerva".

In final, presedintele UEFA a evitat sa comenteze decizia FIFA in cazul Mutu-Chelsea si s-a referit la efectele crizei financiare asupra fotbalului: "Este o decizie a FIFA, nu vreau sa judec eu deciziile luate de FIFA sau de TAS, dar e vorba de foarte multi bani. Fotbalul nu este in pericol din cauza crizei financiare".
Vicepresedintele UEFA, Marios Lefkaritis, care este si trezorierul acestui for, s-a referit la consecintele crizei mondiale: "Nu pot sa raspund pentru tot fotbalul, dar fondurile UEFA nu sunt in pericol. Nimic nu s-a schimbat, banii pe care ii primim din Liga Campionilor sunt aceiasi. Banii nostri sunt in siguranta".
La finalul conferintei, Platini a primit un tricou al echipei nationale a Romaniei cu numarul 10, iar el i-a inmanat presedintelui FRF un fanion.

Presedintele UEFA, Michel Platini, se afla pentru doua zile in Romania, unde a vizitat santierul unde se va construi noul stadion National. El s-a intalnit cu primarul Bucurestiului, Sorin Oprescu, iar vineri dimineata a sustinut o conferinta de presa la care au mai participat Mircea Sandu si vicepresedintele UEFA, Marios Lefkaritis, dupa care s-a intalnit cu presedintele Romaniei, Traian Basescu. Platini va pleca in cursul zilei de vineri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.