In urma cu doua saptamani, ZIUA a demascat, in premiera, marea cacealma nationala din sport, prezentand pe larg modul in care acceptarea multiplelor legitimari sportive dupa decembrie '89 a dus la aparitia unor adevarate capuse in topurile nationale, Romania fiind singurul stat din Uniunea Europeana care mai accepta astfel de situatii.

Speriati de faptul ca recen­samantul sportiv a inregistrat in ultimul deceniu o scadere alarmanta, cu 60%, a numa­rului total de antrenori activi in intreaga tara si cu 20% a numarului de per­formeri, atat ANS, cat si fe­deratiile sportive, si-au aratat disponibilitatea de a pune piciorul in ­prag si de a opri avalansa du­blelor legitimari.

Pus in tema despre spinoasa, dar delicata pro­blema, extinsa dupa decembrie '89 in mai toate disciplinele, pre­cum ciupercile dupa ploaie, pre­sedintele ANS, Octavian Bellu (foto), ne-a spus ca "legitimarea multipla este total neproductiva si creeaza o imagine falsa".

Motiv pen­tru care ordonatorul secundar de credit al sportului si directorii ANS au tot discutat cu reprezentantii federatiilor sportive si ai cluburilor de top pentru a gasi formule care sa conduca la anihilarea "capuselor", mai ales ca, "toti au inceput sa realizeze efectul nociv al legitimarii multiple".

In acest sens, una dintre solutiile cele mai simple ar fi modificarea Legii 69/2000. Alta varianta ar fi ca ANS sa stipuleze in contractul anual de finantare pe programe a federatiilor ca legitimarile multiple la seniori sa fie interzise prin re­gu­lamente, in care sa se precizeze, insa, modalitatile de recompensare a celor care-i descopera si slefuiesc pe marii performeri, prin instituirea unor grile.

O alta varianta, tranzitorie, care sa fie aplicata premergator interzicerii totale a multiplelor reprezentari, ar fi realizarea unui protocol intre cluburile "partenere", prin care sa se precizeze explicit ca sportivul va participa la unele competitii doar sub culorile unui club, urmand ca la altele sa con­cu­reze pentru cealalta structura.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.