Internationalul italian, Alessandro Del Piero, se afla la cel de-al 15-lea sezon la Juventus Torino si, la cei 34 de ani pe care i-a serbat recent, este cel mai in forma jucator al "Batranei Doamne", motiv pentru care tine capul de afis al tuturor publicatiilor sportive din Peninsula, scrie NewsIn.

Del Piero s-a nascut la data de 9 noiembrie 1974 in localitatea San Vendemiano, situata la 30 de kilometri Treviso. Alessandro, care provine dintr-o familie modesta, tatal sau fiind de profesie electrician, iar mama casnica, a inceput sa joace fotbal la varsta de 7 ani pentru echipa AC San Vendemiano, din orasul natal. A inceput fotbalul pe postul de portar, intrucat mama sa, Bruna, credea ca "in poarta nu transpiri atat de mult, iar sansele sa te accidentezi sunt mai mici". Dar fratele sau mai mare, Stefano, fost jucator la juniorii Sampdoriei, le-a spus parintilor ca mezinul familiei este mult mai bun in atac.

Aventura lui Del Piero la AC San Vendemiano s-a incheiat in 1988, an in care actualul star al lui Juventus a fost vazut de scouterii lui Padova, formatie la care s-a transferat ulterior. Astfel ca, la varsta de 13 ani, Alex parasea casa parinteasca pentru a evolua la grupele de juniori ale gruparii Padova Calcio. Trei mai tarziu, tanarul "trequartista" isi facea debutul in fotbalul profesionist, bifand patru prezente in Serie B. In sezonul 1991/1992, Del Piero, pe atunci in varsta de 18 ani, a jucat 14 paride si a marcat un gol pentru gruparea din al doilea esalon fotbalistic italian.

In 1993 avea sa se petreaca marea cotitura din viata lui Del Piero: transfeul la actualul sau club, Juventus. Oficialii torinezilor anuntau atunci ca au achizitionat unul dintre cei mai talentati si promitatori atacanti din Peninsula. Tanara speranta a "Batranei Doamne" a debutat in Serie A intr-un meci cu Foggia, iar in urmatorea partida, cu Reggiana, a incris primul sau gol pentru bianconeri, din postura de rezerva. In urma acelei perfromante, marele Giovanni Trapattoni, antrenorul de atunci al torinezilor, a decis sa inceapa urmatoarea partida din campionat, impotriva Parmei, cu Del Piero titular in avanposturi. Rezultatul: primul hattrick la Juve pentru fostul jucator al Padovei, iar fanii il comparau deja cu Roberto Baggio, starul echipei la acea vreme. La finalul respectivei stagiuni, gruparea de la poalele Alpilor era incoronata noua campioana din Serie A, adjudecandu-si primul titlu dupa o pauza de opt ani. Del Piero s-a ales atunci si cu porecla de Pinturicchio, care i-a fost data de fostul presedinte al clubului bianconer, Gianni Agnelli. Acesta din urma facea o paralela comparand, in gluma, "cuplul" Del Piero-Baggio cu Pinturicchio, pictor renascentist din Perugia, si maestrul sau Perugino. Mai tarziu, fanii jeventini i-au atribuit acestuia numele de "Il Fenomeno Vero".

Au urmat sezoane de glorie pentru un Juventus care avea in lot nume precum Zidane, Deschamps, Ravanelli, Ferrara, Inzaghi sau Del Piero. Trupa pregatita de Marcello Lippi domina atat competitia interna, cat si Europa, unde a disputat trei finale consecutive in Champions League (1996, 1997, 1998), cucerind insa trofeul doar in primul an. De asemenea, performantele lui Del Piero erau la cel mai inalt nivel. In sezonul 1997/1998, atacanul squadrei azzurra a fost ales cel mai bun jucator italian al anului dupa ce a punctat de 32 de ori in toate competitiile.

Dupa un ciclu extrem de productiv, pentru Juventus a urmat o serie de sezoane mai putin reusite. O posibila explicatie pentru esecurile din acea perioada ar putea fi si faptul ca idolul de pe Delle Alpi, Del Piero, a suferit o serie de accidentari care l-au tinut mai multe luni departe de gazon.

Publicatiile din Penisnula notau recent ca la inceputul anilor 2000 evolutiile lui "Pinturicchio" erau oscilande cu perioade in care acesta "nu a stralucit ca acum, dar a fost eficient si a ajutat echipa de fiecare data cand s-a apelat la serviciile sale". Specialistii fotbalului italian au cazut de acord ca incepand cu sezonul 2005/2006, Del Piero, trecut deja de 30 de ani, "juca din ce in ce mai bine, nu isi arata varsta si de cele mai multe ori era decisiv atunci cand se afla pe teren". Pana in prezent, Del Piero si-a trecut in palmares cinci titluri in Serie A, o Cupa si trei Supercupe ale Italiei, precum si Liga Campionilor si Supercupa Europei, ambele in 1996.

Acesta este idolatrizat de suporterii torinezi si pentru fatul ca, in urma cu doi ani, cand echipa a fost retrogradata in Serie B dupa scandalul "Calciopoli", Alex a fost printre putinele staruri care nu au parasit echipa, care era nevoita sa joace in esalonul secund pentru prima data in istorie. Mai mult, Del Piero a fost primul dintre jucatorii bianconeri care a iesi in public si a vorbit dupa ce intreaga Italie a aflat sentinta judecatorilor. "Imi doresc ca toti jucatorii sa ramanem uniti in jurul echipei. Consider ca avem o datorie de onoare pentru familia Agnelli, pentru fani, precum si pentru noua conducere. Am convigerea ca Juventus va reveni in top, unde-i si este locul, in cel mai scurt timp", a spus Del Piero la acea vreme. In acel an, de la "Batrana Doamna" au plecat Ibrahimovic si Vieira (ambii la Inter), Zambrotta si Thuram (ambii la FC Barcelona), Cannavaro si Emerson la Real Madrid. Desi a pierdut jucatori importanti, Juventus a revenit dupa un an de exil in Serie A, iar in prezent este printre fruntasele campionatului. In Liga Campionilor, torinezii sunt lideri in Grupa H, dupa ce au castigat "dubla" cu Real Madrid. In ambele partide, Del Piero si-a trecut numele pe lista marcatorilor.

Dupa 15 sezoane petrecute la Juve, nu trebuie sa surprinda faptul ca "Il Fenomeno Vero" este cel mai bun marcator all-time al clubului, cu 250 de goluri, dar si jucatorul cu cele mai multe meciuri oficiale, 559.

Dar Juventus nu este singura echipa pentru care Del Piero a facut istorie. In nationala squadrei azzurra atacantul de 1,73 metri a bifat 91 de prezente si a inscris 27 de goluri, performanta care il claseaza pe locul patru in topul celor mai buni marcatori. Alessandro a participat alaturi de reperzentativa Italiei la trei Campionate Europene (1996, 2000 si 2008), dar si la doua editii ale Cupei Mondiale (2002 si 2006). In urma cu doi ani, nationala condusa de Lippi triumfa in Germania, unde a invins Frata in finala, luandu-si astfel revansa dupa esecul suferit la EURO 2000, in aceeasi faza a competitiei.

Daca toata lumea il stie pe fotbalistul Alessandro Del Piero, putini sunt cei care stiu cateceva despre omul Del Piero. Pe cand era copil, acesta isi dorea sa devina sofer de tir, deoarece astfel credea ca poate calatori si vedea lumea. Tot in perioada copilariei, Alex avea trei amici foarte buni, pe Nelso, Pierpaolo si Giovanni, cu totii bateau mingea pe maidane in speranta ca intr-o zi vor ajunge fotbalisi. Singurul caruia i-a suras norocul a fost cel care azi este considerat de toata suflarea din Peninsula simbolul lui Juventus.

In urma cu trei ani, Del Piero s-a casatorit cu Sonia Amoruso, sora fostului sau coechipier Nicola, cu care are o relatie din 1999. Cuplul are un baietel botezat Tobias, care s-a nascut la data de 22 octombrie 2007. Spre deosebire de alte vedete ale squadrei azzurra, Alex nu a iesit niciodata in evidenta prin aparitii mondene. Probabil ca nu multa lume stie ca atacantul lui Juve s-a folosit de celebritanea si de averea sa pentru a ajuta copii defavorizati, a facut donatii pentru spitale sau a finantat proiecte ce au ca scop gasirea unui remediu impotriva cancerului. In 2006, cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarna, editie gazduita de Torino, Del Piero a fost ales sa poarte flacara competitiei intr-un tur al orasului. Pe langa fotbal, Alex urmareste campionatul de baschet din NBA, dar, in acelasi timp, este si un tip pasionat de muzica, domeniu in care a scos si cateva albume. Intr-un interviu pe care l-a dat in urma cu cativa ani, capitanul lui Juve marturisea ca e fan al trupei Oasis, cu al carei vocalist este si prieten. Urmarea, Alex a apartut in videoclipul piesei "Lord Don't Slow Me Down". In 2006, cu ocazia concertului pe care legendara trupa rock The Rolling Stones l-a sustinut la Milano, Del Piero, alaturi de Marco Materazzi, a aparut pe scena unde se aflau si membrii formatiei.

Desi in urma cu doua zile a implinit 34 de ani, aniversare la care si-a facut singur un cadou, gol din lovitura libera contra lui Chievo, Del Piero se pare ca isi doreste sa repete performanta din stagiunea trecuta, atunci cand a primit, pentru prima data in cariera, titlul de golgeter in Serie A. Fanii lui Juve vor avea ocazia sa aplaude la scena deschisa reusitele favoritului lor pana in 2010, an in care ii expira contractul. Dar cum in campionatul italian, mai mult poate ca in oricare alta intregere din lume, legendendele sunt mai longevive si pretuite, nu este exclus sa-l mai vedem jucand pe Del Piero si dupa 2010. Chiar daca atunci nu va mai fi la prima tinerete, va celebra la fel ca si pana acum dupa fiecare reusita. Va scoate limba si se va bucura de fotbal. Practic, viata lui.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.