Sportivii care incalca pentru a treia oara reglementarile antidoping pot fi sanctionati cu suspendarea pe viata, conform unei Ordonante de Urgenta care modifica Legea privind prevenirea si combaterea dopajului in sport, aprobata marti de Guvern

Potrivit deciziei de marti a Guvernului, perioada de suspendare a sportivului este de minimum un an si maximum doi ani la prima incalcare a reglementarilor in domeniu, in functie de gradul de vinovatie a sportivului.

Constituie contraventie si introducerea in competitii sau manifestari sportive a sportivilor aflati in perioada de suspendare de catre federatiile sportive nationale, cluburi sau ligi profesioniste. Aceasta se sanctioneaza cu amenda de la 7500 la 30.000 de lei, cu retragerea oricarui sprijin financiar de la bugetul de stat si cu suspendarea temporara a certificatului de identitate sportiva sau radierea din registrul sportiv. De asemenea, desemnarea unei persoane care nu are calitatea de sportiv pentru testarea doping se sanctioneaza cu amenda de la 5000 la 30.000 de lei.

Actul normativ introduce o serie de notiuni noi, cum ar fi "rezultat atipic", "audiere provizorie", "suspendare provizorie". Potrivit Ordonantei de Urgenta, rezultatul atipic este un raport de laborator care necesita investigatii ulterioare inainte de a se stabili existenta unui rezultat pozitiv. Audierea provizorie este o audiere anterioara celei oficiale, in care sportivului i se aduc la cunostinta rezultatul constatat, reglementarile antidoping incalcate si drepturile de care beneficiaza in vederea aplicarii suspendarii provizorii.

Agentia Nationala Antidoping poate dispune suspendarea provizorie a unui sportiv in baza unui rezultat pozitiv sau a unei alte incalcari a reglementarilor antidoping, dar dupa verificarea si informarea sportivului si a altor institutii responsabile - federatia nationala responsabila, Agentia Nationala pentru Sport, Comitetul Olimpic Roman, federatia internationala responsabila. Suspendarea provizorie nu poate fi dispusa fara a i se acorda sportivului dreptul la o audiere provizorie sau la o audiere de urgenta.

Actul normativ adoptat marti de Guvern pune in acord legislatia romaneasca cu prevederile noului Cod Mondial Antidoping, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.