Atacantul paraguayan Julio Gonzalez Ferreira (27 de ani), victima unui accident rutier in urma caruia si-a pierdut un brat, joaca in continuare fotbal pentru a-si realiza visul de a participa la Campionatul Mondial din Afirca de Sud, scrie NewsIn.

In sezonul 2000/2001, Julio Gonzalez, pe atunci in varsta de 20 de ani, a marcat 17 goluri in 29 de partide pentru formatia sa de club, Guarani, si a fost cumparat de echipa italiana Vicenza. Pentru tanarul atacant, considerat la acea vreme unul dintre cei mai promitatori fotbalisti ai generatiei sale, primul sezon petrecut in Serie A a reprezentat un esec.

Dupa un tur de campionat in care nu a reusit sa inscrie niciun gol pentru noua sa formatie, acesta a fost imprumutat la Huracan, in prima liga din Argentina.

Nici a doua experienta in "strainatate" a jucatorului paraguayan nu a fost una foarte reusita, acesta marcand un singur gol in 10 meciuri pentru gruparea din tara tangoului. Gonzalez a revenit la inceputul sezonului 2002/2003 la Vicenza, care l-a mai imprumutat ulterior in tara natala la Tacuary, iar apoi la Nacional, unde si-a recapatat din nou pofta de gol.

Editia 2005/2006 l-a gasit pe Gonzalez inapoi la Vincenza si se parea ca va face cel mai bun sezon al sau la gruparea biancorossa, pentru care a marcase opt goluri in primele trei luni. Presa din tara sa natala il compara deja cu fostul mare golgheter al Paraguayului, Jose Saturnino Cardozo.

Din pacate pentru el nu s-a intamplat asa, iar soarta l-a faultat dur pe atacantul sud-american in varsta de 24 de ani. In seara zilei de 22 decembrie a anului 2005, Julio Gonzalez, insotit de coechipierul sau Ruben Grighini, se afla in masina personala si dorea sa ajunga la aeroport, de unde intentiona sa ia avionul pentru a petrece sarbatorile de iarna acasa, impreuna cu familia. Numai ca vehiculul in care se aflau cei doi fotbalisti nu a mai ajuns la destinatie pentru ca s-a izbit de un campion care venea din sens opus. In urma impactului, unul deosebit de puternic, Grighini s-a ales cu o singura fractura, la peroneul stang. Amicul sau Gonzales nu a fost la fel de norocos, suferind multiple fracturi si fiind la un pas de moarte.

Presa sportiva anunta la scurt timp dupa accident ca lui Gonzalez i-a fost amputat bratul stang, iar cariera sa se va incheia prematur.

In ciuda prognosticurilor pesimiste ale doctorilor, care l-au sfatuit sa-si incheie cariera, Julio Gonzales nu si-a abandonat speranta si s-a hotarat sa faca tot posibilul pentru a juca din nou. Mai mult, tanarul atacant si-a fixat un tel pe care multi l-au catalogat a fi fantezist: participarea la Cupa Mondiala din 2010.

Desi a fost lovit de un ghinion teribil, jucatorul nu a parut foarte afectat de situatia in care se afla, care includea si o proteza in loc de bratul stang. "Accidentul nu a insemnat un lucru chiar atat de rau pentru mine. De fapt, pot spune ca m-a ajutat sa vad si sa cunosc adevaratele frumuseti ale vietii si ale sportului. Cat timp am stat in spital am intalnit oameni aflati in situatii mult mai dificile decat mine, dar care nu uitau sa zambeasca. De la aceste persoane am inteles ca trebuie sa ii ajut mereu pe cei necajiti si neajutorati", a declarat paraguayanul la cateva saptamani dupa ce a fost externat.

Gonzalez marturisea pe atunci ca "intr-un colt al mintii mele inca mai pastrez ideea nebuna de a mai juca fotbal", si a precizat ca a primit un suport "fantastic" din partea fostului pilot italian de Formula 1 Alessandro Zanardi, caruia in urma unui accident de masina, petrecut in 2001, i-au fost amputate ambele picioare. "Recunosc ca mi-a insuflat bucuria de a trai in timpul vizitelor pe care obisnuia sa mi le faca in perioada in care eram internat", a declarat jucatorul sud-american.

La scurt timp dupa ce a parasit spitalul, Julio a fost sunat de catre antrenorul Vicenzei, Giancarlo Camolese, care l-a chemat sa se antreneze alaturi de restul coechipierilor. Insa cu o proteza in loc de brat, lui Gonzales i s-a transmis ca nu are drept de joc in Serie B, la nivel profesionist.

Pentru cei mai multi aflati in situatia paraguayanului ar fi fost incantati sa evolueze macar la echipe de amatori, insa nu a fost si cazul lui Gonzalez. Acesta s-a pregatit alaturi de gruparea italiana pana la finalul contractului si, la inceputul sezonului 2007/2008, s-a transferat la echipa Tacuary, din prima liga a campionatului din Uruguay. Masivul atacant (1,91 metri) a debutat pentru noua sa formatie la data de 18 octombrie 2007, jucand 57 de minute impotriva gruparii Olimpia Asuncion.

Publicatiile locale notau la acea vreme ca fostul medaliat cu argint de la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004, "poate visa la o participare la Campionatul Mondial din Africa de Sud, intrucat este inzestrat cu o vointa si o ambitie iesite din comun".

Din 2008, Julio Gonzalez Ferreira, castigator in urma cu doi ani a primei editii a premiului Giacinto Facchetti, este legitimat la Presidente Hayes si continua sa joace fotbal. Are 27 de ani si visul de a ajunge cu nationala Paraguayului la Cupa Mondiala din 2010 nu l-a parasit niciun moment. Viseaza in continuare. Sa ajunga la turneul final si sa primeasca trofeul suprem. Chiar daca l-ar ridica deasupra capului cu o singura mana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.