Filipinezii cauta fotbalisti in special in Anglia, Italia, Germania si Olanda, iar jucatorii au mari sanse sa evolueze la echipa nationala in cazul in care unul dintre parinti este filipinez. Presedintele Federatiei Filipineze de Fotbal, Mari Martinez, a spus ca fotbalistii europeni pot fi de mare ajutor, dar ca sunt destul de greu de gasit jucatori eligibili.

"Calitatea fotbalistilor din tara noastra nu este foarte buna, dar nu este vina lor. Nu vrem sa aducem straini si sa-i naturalizam, avem nevoie de o imbunatatire a jocului si trebuie sa facem ceva in acest sens", a explicat Martinez.

Nationala din Filipine ocupa locul 165 in clasamentul FIFA si nu participa la preliminariile Campionatului Mondial din 2010. In prima reprezentativa sunt sase jucatori din Europa, care nu locuiesc in Filipine, iar Martinez vrea sa mai gaseasca inca zece fotbalisti.

El a precizat ca numai in Londra a gasit 40 de fotbalisti care au mamele filipineze si tatii englezi, iar alti 20 sunt in Germania. "Am avut noroc pentru ca acum 20 de ani multi filipinezi au plecat in Europa si s-au casatorit acolo. Copiii lor joaca fotbal acum, acest lucru este foarte bun pentru noi", a afirmat oficialul.