Sport 25 August 2008 00:30
Echipa antrenata de Jose Peseiro, Rapid, a trecut, duminica de Dinamo, scor 2-1, intr-un meci din etapa a 5-a a Ligii I, iar giulestenii au trecut pe primul loc in clasament, cu 12 puncte

RAPID - DINAMO 2-1 (Fernandes 74, Cesinha 82 / Bratu 69)

Rapid: E. Andrade - Maftei, Fernandes, M. Constantin, Perja - J. Andrade, Lazar - J. Cesar (Herea 88), Spadacio (Cl. Mejolaro 68), Cesinha - Djalovic. Antrenor: Jose Peseiro.

Dinamo: Lobont - Homei, Tamas, Moti, Pulhac - Ropotan - Torje (Diakite 68), Cristea, Bostina (Thiago 69) - Bratu, M. Niculae (Danciulescu 77). Antrenor: Mircea Rednic.

  • Cartonase galbene: Bostina 10, Moti 15, Pulhac 21, Cristea 45+1, Ropotan 90 / Perja 30, M. Constantin 72, Cl. Mejolaro 87
  • Arbitri: Alexandru Tudor - Adrian Vidan, Ionel Popa
  • Stadion: Giulesti-Valentin Stanescu; Spectatori: 9.000

Cum s-au marcat golurile:

0-1, min. 69: Abia intrat pe teren, Thiago a preluat o minge la marginea careului rapidist si a sutat, iar Andrade a respins in fata, pana la Bratu, care a reluat cu capul in poarta giulestenilor.

1-1, min. 74: Claudio Mejolaro a executat un corner de pe partea dreapta, iar Fernandes a reluat cu capul, de la 7 metri, in dreapta lui Lobont.

2-1, min. 82: Claudio Mejolaro a centrat de pe partea dreapta, Djalovic a deviat spre poarta dinamovistilor, Lobont a respins, iar mingea a ricosat din bara portii sale la Cesinha, care a impins-o in poarta goala.

Alexandru Tudor a permis celor doua echipe sa ia o pauza de hidratare la jumatatea primei reprize, din cauza temperaturii ridicate. In ultimele minute ale partidei, dupa ce a fost coautor la ambele goluri ale giulestenilor, Claudio Mejolaro a avut sansa sa isi treaca numele pe lista marcatorilor insa mingea trimisa de el spre poarta dinamiovistilor din patru metri a intalnit bara portii lui Lobont

La intrarea in stadion, George Copos nu a fost lasat de catre fortele de ordine sa parcheze masina in fata tribunei oficiale, iar patronul Sportului Studentesc, Vasile Siman, a glumit pe seama acestui fapt: "Daca nu mai e patron sa nu il mai lasa nici in stadion". George Copos a ajutat un suporter care nu avea bilet sa intre pe arena din Giulesti, apoi s-a dus la fanii care se aflau deasupra bancii tehnice a dinamovistilor si le-a spus sa nu creeze probleme, sa nu il injure sau sa arunce cu obiecte asupra lui Mircea Rednic. Dupa marcarea golului doi al giulestenilor, de bucurie, Copos s-a suit pe o masa de la tribuna oficiala si s-a imbratisat cu toti cei din jurul lui.

La inceputul meciului, fanii rapidisti au aprins cateva torte, apoi au afisat un banner cu referire la Legea impotriva violentei in sport, creata de presedintele LPF, Dumitru Dragomir: "Tortele sunt pentru spectacol, nu incidente/Legea ta provoaca acte violente". Fanii giulesteni au aprins torte si la startul reprizei secunde si au afisat un banner cu referire la istoria dinamovistilor: "1948 - militieni/1990 - caini rosii/2007 - spartani/ce mai urmeaza?". Dupa golul doi si fanii rapidisti de la tribuna a II-a au aprins cateva torte, iar una dintre ele a cazut pe un scaun care a luat foc si a fost nevoie de interventia pompierilor.

Pe stadionul din Giulesti au fost prezenti si 400 suporteri dinamovisti, care au fost asezati la tribuna I si au fost incadrati de forte de ordine pentru a evita incidentele. De asemenea, pe drumul inspre stadion, fanii alb-rosiilor au fost escortati de jandarmi. La intrarea in stadion, circa 20 de fani dinamovisti nu au fost lasati sa intre pentru ca s-a descoperit ca aveau asupra lor torte si petarde. Cativa suporteri ai alb-rosiilor au venit imbracati in tricouri alb-visinii pe care le-au ars pe parcursul meciului. Dupa marcarea golului doi al giulestenilor, fanii au inceput sa scandeze impotriva actionarilor dinamovisti, iar George Copos si Fathi Taher au incercat sa ii convinga sa nu mai scandeze impotriva conducatorilor propriei echipe.

La meci au asistat din tribune selectionerul Victor Piturca si secundul sau Stefan Iovan, presedintele LPF, Dumitru Dragomir, patronul gruparii din Liga a II-a, Sportului Studentesc, Vasile Siman, fostul team-manager al Rapidului, Renzo Rossi, dar si ministrul de intrene, Cristian David.

Mircea Rednic nu a putut conta in acest derby pe noua achizitie a dinamovistilor, brazilianul Julio Cesar, acesta neputand fi folosit din cauza unei contracturi musculare. De asemenea, de la alb-rosii au mai lipsit Andrei Cristea si Ianis Zicu, ambii accidentati, dar si Miranda, care nu a fost retinut de Rednic in lot, el evoluand in Liga a II-a pentru Dinamo II, in jocul cu Concordia Chiajna, meci in care a reusit sa marcheze si un gol.

De cealalta parte, din lotul Rapidului au lipsit Boya si Bozovic, cei doi fiind exclusi din lot de conducerea clubului giulestean dupa ce in noapte de joi spre vineri au petrecut pana tarziu intr-un club din capitala, iar muntenegreanul nu a mai ajuns la sedinta de pregatire de vineri dimineata deoarece nu s-a mai trezit. Mai mult, in urma acestor evenimente, cei doi jucatori au fost amendati cu cate 20.000 de euro fiecare de catre conducerea clubului. Peseiro nu a putut conta nici pe Dani Coman, deoarece portarul nu si-a rezolvat inca situatia contractuala cu gruparea de sub Podul Grant.

Golgheterul editiei trecute de campionat, Ionel Danciulescu, a fost pentru prima data in acest sezon rezerva, el intrand pe teren abia in minutul 77, cand l-a inlocuit pe Marius Niculae.

Jucatorul din Mali, Mourtala Diakite, a debutat cu ocazia acestui meci atat pentru Dinamo, cat si in Liga I. Jucatorul a fost adus de la Boavista Porto si a semnat cu alb-rosii un contract pe un an, cu drept de prelngire pentru inca trei sezoane.

La Dinamo a revenit intr-un meci oficial internationalul Gabriel Tamas, care a fost imprumutat de dinamovisti de la formatia franceza Auxerre pentru un sezon. Fundasul in varsta de 25 de ani a evoluat prima data in alb-rosu in sezonul 2002-2003, dupa care s-a transferat in Turcia, la Galatasaray(2003-2004) si, ulterior, la Spartak Moscova. Dupa jumatate de sezon, formatia rusa l-a imprumutat la Dinamo, unde Tamas a evoluat din nou, timp de doua sezoane in intervalul 2004-2006. Jucatorul a adunat pentru alb-rosii 46 de partide, el reusind sa marcheze si 5 goluri.

Pentru dinamovisti au evoluat in aceasta partida trei fosti fotbalisti ai Rapidului, Florin Bratu (n.r. jucator la giulesteni intre 2002 si 2004), Emilian Dolha (2000-2006) si Bogdan Lobont (1997-2000). Si antrenorul Mircea Rednic a evoluat ca jucator la Rapid, dar a si antrenat gruparea diu Giulesti ultimul sau mandat incheindu-se in campionatul trecut, cand a plecat de la rapidisti la dinamovisti. De altfel, Florin Bratu si Mircea Rednic au fost cei mai injurati oameni de la Dinamo de catre fanii rapidisti.

Rapid nu a primit gol pe teren propriu in acest sezon, giulestenii obtinand doua victorii cu Gloria Bistrita (3-0) si CFR Cluj (1-0). De cealalta parte, Dinamo a obtinut in deplasare un egal cu Pandurii Tg. Jiu (1-1) si o victorie cu CS Otopeni (3-2).

Acest meci dintre Rapid si Dinamo este cel de-al 99-lea dintre cele doua echipe, iar pana acum giulestenii au obtinut 36 de victorii, dinamovistii 44 si s-au inregistrat 18 rezultate de egalitate. Golaverajul partidelor dintre cele doua formatii este favorabil alb-rosiilor care au reusit sa marcheze 170 de golurii, fata de rapidisti care au punctat doar de 146 de ori.

Ultimul meci disputat pe terenul giulestenilor si care s-a terminat la egalitate s-a disputat in august 2001, atunci cand cele doua echipe au remizat, scor 2-2. De atunci, in Giulesti s-au mai jucat 6 meciuri, iar victoriile au fost impartite intre cele doua grupari, dinamovistii reusind sa castige ultimele doua partide consecutive disputate pe terenul rivalilor.

In urma acestui rezultat, rapidistii au acumulat 12 puncte in clasamentul Ligii I si se afla pe primul loc, la egalitate cu FC Vaslui, in timp ce dinamovistii au strans in primele etape de campionat 10 puncte si se afla pe locul trei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.