Sport 18 August 2008 22:30
Atleta romana Constantina Dita Tomescu a cucerit duminica prima medalie olimpica de aur din istoria Romaniei in proba de maraton, dupa ce a terminat cursa de la Beijing cu timpul de 2h:26':44''

Pe locul 2 s-a clasat Catherine Ndereba (Kenya) cu 2:27:06, in timp ce medalia de bronz i-a revenit lui Zhou Chunxiu (China) cu 2:27:07.
O alta sportiva din Romania care a luat parte in finala probei de maraton, Lidia Simon, s-a clasat pe locul 8 cu timpul de 2:27:51.
In urma acestei performante Romania are in prezent, la actuala editie a JO, 6 medalii: 3 de aur, 1 de argint si 2 de bronz.

Constantina Dita Tomescu: "Dumnezeu m-a tinut tare si a iesit bine"
Campioana olimpica in proba de maraton de la Beijing, Constantina Dita Tomescu, a declarat ca a luat cursa pe cont propriu dupa 20 de kilometri deoarece i se parea ca alearga prea incet, iar acest lucru s-a dovedit decisiv in obtinerea medaliei de aur.
"Nu am avut o tactica anume inaintea maratonului. Dupa 20 de kilometri am zis ca e prea incet si am plecat din pluton. Celelalte nu au venit dupa mine, poate nu au crezut ca rezist, dar iata ca Dumnezeu m-a tinut tare si a iesit bine. Imi doresc sa fiu sanatoasa, si dupa ce imi voi reveni din efortul facut in cursa de astazi ma voi gandi daca voi participa si la Olimpiada de la Londra din 2012", a spus la Antena 3 Constantina Dita Tomescu, cea mai varstnica sportiva care a castigat proba de maraton (38 de ani) de la introducerea acesteia in cadrul Jocurilor Olimpice, in anul 1984.

Presedintele FR Atletism, Sorin Matei a declarat: "Ne gandeam la o medalie in aceasta proba, dar poate ca nu aveam curajul sa o recunoastem. Oricum, obiectivul nostru pentru JO era cucerirea unei medalii. Felicitari din tot sufletul pentru Constantina, dar si pentru celelalte maratoniste romane, care s-au comportat bine".

Vicepresedinte FR Atletism, Gabriela Szabo, a comentat succesul lui Tomescu: "A facut o cursa extraordinara. Riscul ei de a iesi din pluton si a se detasa a dat roade. Ma bucur foarte mult ca am predat stafeta Constantinei, si dupa opt ani avem din nou o campioana olimpica la atletism".
Atleta romana Constantina Dita Tomescu a cucerit duminica prima medalie olimpica de aur din istoria Romaniei in proba de maraton, dupa ce a terminat cursa de la Beijing cu timpul de 2h:26':44''. Pe locul 2 s-a clasat Catherine Ndereba (Kenya) cu 2:27:06, in timp ce medalia de bronz i-a revenit lui Zhou Chunxiu (China) cu 2:27:07. O alta sportiva din Romania care a luat parte in finala probei de maraton, Lidia Simon, s-a clasat pe locul 8 cu timpul de 2:27:51. Cea de-a treia atleta din Romania prezenta la start, Luminita Talpos, a terminat maratonul pe locul 18 cu 2:31:41. In finala probei de maraton au fost prezente la start 82 de sportive.
In urma acestei performante Romania are in prezent, la actuala editie a JO, 6 medalii: 3 de aur, 1 de argint si 2 de bronz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.