Sport 14 August 2008 10:12
Nistor, Izbasa, Tamarjan si Dragoi au urcat pe treapta a treia a podiumului de premiere in finala olimpica pe echipe, esec sau reusita?
Este din ce in ce mai limpede ca gimnastica romaneasca se duce, incet, dar sigur, la culcare. Beijing 2008 va insemna, probabil, cintecul de lebada pentru acest sport in care, de la Nadia incoace, Romania a triumfat constant. Baietii, medaliati cu bronz la Atena 2004, au incheiat concursul pe echipe de la Beijing abia pe locul 7, in timp ce ieri, fetele lui Forminte - campioane olimpice en-titre - au prins cu mari emotii locul 3 pe podium. De aici si senzatia ca suntem pe tobogan. Romania a luat mai mult bronz pe echipe la Jocurile Olimpice (Melbourne 1956, Roma 1960 si Atlanta 1996), dar parca niciodata viitorul nu a aratat atat de sumbru precum acum. In plina ascensiune, nationala Chinei a cucerit primul titlu olimpic din istorie, in vreme ce Rusia traverseaza cu adevarat o mare drama, fiind pentru prima oara in istorie afara de pe podium aflam din 7plus.

Greu se aduna medaliile in zestrea sportiva a olimpicilor nostri la Beijing. Aurului cucerit de judoka Alina Dumitru i-a urmat abia in a patra zi un bronz, prin sabrerul Mihai Covaliu. Apoi in ziua a cincea, inca un bronz, isprava gimnastelor. Ar fi putut mai mult elevele lui Nicolae Forminte?se intreaba Cronica Romana.

Desi Romania era campioana olimpica en-titre si de aceasta data nu a mai urcat pe cea mai inalta treapta a podiumului, satisfactia a fost comparabila cu cea de acum patru ani, deoarece in ultimul ciclu olimpic gimnastica noastra a suferit transformari majore. Nu numai ca atat echipa care a concurat la Beijing, cat si antrenorii sunt cu totul altii fata de cei de la Atena, dar o mare parte a componentelor de baza ale lotului nostru - si sa le amintim doar pe Sandra Izbasa si Gabriela Dragoi - au suferit accidentari semnificative in anul preolimpic si au avut perioade lungi in care au stat departe de sala de antrenamente.

Din acest motiv, in urma unei analize competente, nici sportivele, nici antrenorii, nici conducerea forului de specialitate nu s-a gandit la primele doua locuri ale podiumului, pentru care era clar ca se vor bate, asa cum s-a si intamplat, China, care a pregatit de patru ani echipa, si Statele Unite ale Americii, care veneau cu gimnaste extrem de experimentate, ca sa le numim doar pe multiplele medaliate Alicia Sacarmone si Chellsie Memmel. Prin urmare, accesibila devenea doar medalia olimpica de bronz, pentru care romancele s-au batut, acum putem spune cu succes, cu reprezentantele Rusiei, pe care le mai invinsesera cu cateva luni inainte, la Campionatele Europene.

Le-au suflat medalia rusoaicelor

Competitia se anunta inca de la inceput extrem de grea pentru romance, care in calificari obtinusera un punctaj mai mic cu peste cinci puncte decat cel al rusoaicelor, clasate pe locul trei, dupa China si SUA. In ultimul act al competitiei romancele au inceput la paralele, cu Steliana Nistor, Anamaria Tamirjan si Gabrela Dragoi, dar dupa prima rotatie ocupau doar locul cinci, in urma reprezentantelor Rusiei, care au intrat la paralele, ale Statelor Unite si Chinei (sarituri) si ale Australiei (barna). A urmat barna, cu Nistor, Izbasa si Tamirjan, aparat dupa care echipa noastra a mai urcat un loc in clasament, dupa reprezentativele Chinei si SUA, care evoluasera la paralele, si Rusiei, care, la fel ca si noi, scapase de barna. De aici concursul s-a "rupt", punctajele inainte de a treia rotatie spunand clar ca reprezentantele gazdelor (95,975 puncte) se lupta cu americancele (94,850) pentru aur, iar romancele (91,175) cu rusoaicele (91,850) pentru bronz ne informeaza Romania Libera.

Nadia Comaneci: 'Romania a ocupat locul pe care il merita'

Fosta mare gimnasta a Romaniei, Nadia Comaneci, a declarat astazi ca elevele lui Nicolae Forminte au obtinut o medalie de bronz foarte pretioasa in concursul pe echipe, mai ales ca putina lume le dadea sanse dupa evolutia din calificari, informeaza NewsIn.

"Fetele au mers foarte bine azi in comparatie cu evolutia din calificari. Au fost foarte sigure si cred ca au primit note destul de mici la barna, desi nu au avut ratari ca rusoaicele", a spus Nadia Comaneci la Antena3.

Ea considera ca "este locul pe care il meritam, deoarece China si SUA au exercitiile cu nota de plecare mult mai mare ca a noastra".

"Ma bucur mult pentru aceasta medalie, sa avem incredere in fetele noastre si in antrenori, pentru ca putem ajunge mai sus cu munca multa. Mai avem nevoie de inca doua fete de aceeasi valoare cu Steliana Nistor, la paralele, o fata cu saritura mai buna, iar la barna ne trebuie un exercitiu cu nota de plecare mai mare", a spus Comaneci, care a incheiat: "In momentul de fata suntem buni, dar sunt altii mai buni ca noi".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.