Social 7 August 2008 02:57
Presedintele Consiliului de Administratie al E.ON Gaz Romania, Frank Hajdinjak, a declarat, miercuri, la Targu Mures, ca daca populatia ar folosi aragazuri noi, consumul de gaz metan s-ar diminua, transmite corespondentul NewsIn.

"Pretul gazului metan a crescut in toata lumea si, desigur, pentru a dimina aceasta crestere, folosirea aragazelor noi ar fi o solutie”, a declarat oficialul companiei.

Conducerea E.ON a mai precizat ca introducerea, de la 1 iulie, a noului sistem de facturare, pe baza cantitatii de energie consumata, nu a dus la cresterea facturilor, insa pretul variaza in functie de puterea energetica a gazului. "Trecerea de la sistemul de facturare bazat pe volum la sistemul de facturare bazat pe energie nu are nicio influenta asupra valorii facturii. Insa, individual schimbarea poate avea efect.

Consumatorii care locuiesc in zone cu un continut energetic mai mare al gazelor naturale vor plati putin mai mult, iar consumatorii situati in zone unde gazele naturale au un continut de energie mai mic vor plati ceva mai putin pentru acelasi volum de gaze consumate”, a declarat Hajdinjak.

El a mai spus ca acest mod de facturare este o practica curenta comuna in UE. In Romania exista 321 de zone in care calitatea gazelor naturale este omogena si constanta, dintre care 166 se afla in aria de activitate a E.ON Gaz. Puterea calorifica a gazelor naturale este determinata pentru fiecare zona, dupa caz, de catre producatori, transportatori si distribuitori, printr-o analiza cromatografica, dupa care este comunicata E.ON, care factureaza consumul in baza informatiilor primite. Deocamdata, analiza o face doar Transgaz. Intrebat daca exista laboratoare neutre la care cetatenii nemultumiti se pot adresa, Hajdinjak a spus ca exista laboratorul mai sus mentionat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.