Social 7 August 2008 13:14
Vasile Rodideal, afacerist in Iasi, a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT si condamnat de Tribunalul Bucuresti pentru instigare la omor calificat, in timpul unei reglari de conturi.

La o prima sentinta, din data de 4 august, acesta a primit 17 ani de inchisoare pentru tentativa de asasinat, neurmata de executare, asociere la o grupare infractionala organizata, nerespectare a regimului armelor si munitiilor, falsificare de moneda straina dar si pentru conducerea unui autoturism pe drumurile publice cu permisul suspendat.

La aceasta pedeapsa, s-a adaugat un spor de un an de zile, astfel incat, potrivit instantei, condamnarea in cazul sau este de 18 ani.

Potrivit Tribunalului, din aceasta sentinta va fi scazuta perioada in care Rodideal a fost arestat preventiv, din 12 noiembrie 2005 si pana in 26aprilie 2007, interlopul basarabean urmand sa execute restul pedepsei in detentie.

Complicele acestuia, Dumitru Chetreanu, a fost condamnat in acelasi dosar ,de catre Tribunalul Bucuresti, la 17 ani de inchisoare pentru instigare la omor calificat, neurmata de executare, nerespectare a regimului armelor si munitiilor si asociere la o grupare infractionala organizata.

Ca si in cazul lui Rodideal, pentru Chetreanu se va scadea din aceasta pedeapsa perioada in care a fost arestat preventiv, si anume 12 noiembrie 2005 - 26 aprilie 2007.

Sentinta instantei bucurestene poate fi atacata cu apel in 10 zile de la pronuntare.

Procurorii DIICOT au finalizat in 2006 anchetarea basarabenilor Vasile Rodideal si Dumitru Chetreanu, trimitindu-i in judecata.

Dupa ce dosarul s-a plimbat intre Tribunalul Bucuresti si Tribunalul Iasi, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit, pe 3 aprilie 2007, ca instanta competenta sa solutioneze cauza in prima faza procesuala este Tribunalul Bucuresti.

Potrivit rechizitoriului, in septembrie 2005, cei doi, impreuna cu Constantin Ponici, tot din Republica Moldova, au pus la cale uciderea lui Tiberiu Cristodorescu, fost asociat al lui Rodideal.

Potrivit procurorilor, initial, cei trei au intentionat sa faca rost de un dispozitiv exploziv cu detonare de la distanta, pentru a-i arunca masina lui Cristodorescu in aer.

In final, planul a cazut, iar Rodideal si Chetreanu ar fi decis sa-l impuste pe Cristodorescu.

Chetreanu a facut rost de munitie (48 de cartuse de calibrul 5,45 mm) si s-a intilnit cu prietenul sau intr-o parcare pentru a pune la cale asasinatul.

Acestia au fost prinsi in flagrant, munitia fiind confiscata.

Rodideal mai este acuzat si de falsificare de moneda straina. Anchetatorii au stabilit ca pe 22 ianuarie 2004, acesta a trimis o femeie la Bucuresti sa ridice o mostra de bancnota de 200 de euro, falsificata in Bulgaria. Valuta urma sa ajunga la Chisinau pentru a fi verificata, urmand o colaborare cu falsificatori bulgari pentru o comanda insemnata

Femeia a fost prinsa de politisti, care au aflat ulterior ca initiatorul actiunii a fost Rodideal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.