Social 6 August 2008 04:24
Ministrul Culturii Adrian Iorgulescu a dat liber la distrugerea monumentelor istorice. In ultimii ani, multi proprietari de case-monumente le lasa in paragina in mod intentionat sau le dau foc pentru a le putea demola

Desi ministrul recunoaste ca proprietarii de monumente istorice apeleaza la tot felul de practici necurate de distrugere a imobilelor pentru a vinde terenurile la preturi exorbitante, de cateva mii de euro pe metru patrat, in luna aprilie, acesta a dat un ordin prin care permite declasarea de urgenta a monumentelor a caror “substanta a fost alterata grav sau in cazuri de colaps”. Adica, mai pe intelesul tuturor, a monumentelor care sunt intr-o stare avansata de degradare sau cazute la pamant, cu sau fara voia proprietarilor.

Or, asa cum ministrul stie foarte bine, proprietarii care doresc sa scape de un monument si nu il pot declasa fie il lasa in paragina pana se autodemoleaza, fie pe respectivul sit izbucneste un incendiu spontan care „altereaza foarte grav substanta” acestuia.

Ca un adevarat cunoscator al situatiei, Iorgulescu a dat exemplul de la Moara lui Assan, unde, in urma cu cateva luni, o parte din fosta fabrica de panificatie, monument istoric, a ars din temelii intr-un incendiu. „Focul a izbucnit din patru locuri, ceea ce nu cred ca a fost intamplator. Proprietarii vor sa vanda terenul si nu puteau fara sa scape de balast, in ghilimele”, a explicat ministrul.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.