Social 5 August 2008 01:20
Intr-o scrisoare deschisa adresata primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, mai multi reprezentanti ai societatii civile propun ca numele scriitorului rus Aleksandr Soljenitin, care a murit in noaptea de duminica spre luni, sa denumeasca o strada din cartierul bucurestean Primaverii.

Scrisoarea este semnata de mai multi reprezentanti ai societatii civile, printre care presedintele Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici, si presedintele Comisiei Prezidentiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste, Vladimir Tismaneanu, care propun ca Strada Helesteului, din cartierul Primaverii, sa se numeasca strada Aleksandr Soljenitin.

Initiativa reprezentantilor societatii civile vine in aceesi zi in care a fost anuntat decesul scriitorului rus. "El a fost constiinta vie a umanitatii intr-un veac al infamiei, terorii, genocidului si nerusinii. Fara el, nu ar fi existat Gulagul ca memento vesnic in mintile si inimile noastre. Infruntand sarma ghimpata, calomnia abjecta, stigmatul totalitar si cancerul, el a salvat memoria. Memoria noastra ii este pe veci datoare", se arata in scrisoarea deschisa catre primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Semnatarii scrisorii precizeza ca Strada Helesteului, propusa sa poarte numele lui Aleksandr Isaievici Soljenitin, este paralela cu Strada Herastrau, legand Bd. Primaverii de Bd. Mircea Eliade, si ca exista o cerere anterioara a societatii civile ca Bd Primaverii sa se numeasca Bd. Monica Lovinescu, iar Str. Herastrau sa se numeasca Str. Virgil Ierunca, iar la intersectia celor doua artere sa fie inaltat un monument dedicat Luptei si Rezistentei Spiritului in fata tiraniei comuniste. Scrisoarea atrage atentia si asupra faptului ca strazi invecinate poarta numele lui Lev Tolstoi, Ivan Turgheniev, Maxim Gorki.

Scriitorul rus Aleksandr Soljenitin, laureat al premiului Nobel pentru literatura si figura marcanta a disidentei in perioada sovietica, a incetat din viata in noaptea de duminica spre luni, la domiciliul sau din Moscova, la varsta de 89 de ani.

Laureat al premiului Nobel pentru literatura in 1970, lui Soljenitin i s-a retras cetatenia sovietica in 1974 si a fost expulzat din URSS, dupa ce a publicat "Arhipelagul Gulag", o monumentala istorie a statului politienesc sovietic. A locuit apoi in Germania, Elvetia si Statele Unite si a revenit ca un erou in Rusia in 1994, dupa caderea URSS.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.