Tinerii romani incep sa prinda gustul voluntariatului. In ultimele luni, tot mai multi si-au dorit sa plece in tarile din UE pentru a lucra in cadrul unor programe. Cistigul tinerilor este acela ca viziteaza tari straine. Peste 85% dintre tinerii romani nu au lucrat niciodata ca voluntari, dar multi dintre ei sint interesati sa-si ofere munca fara a fi platiti. Un sondaj realizat anul trecut de Gallup Romania arata ca 37% dintre tineri sint dornici sa fie voluntari, majoritatea fiind studenti sau liceeni. Unul dintre lucrurile pe care Uniunea Europeana le cere Romaniei se refera la dezvoltarea activitatilor pentru tineri, in special a muncii de voluntariat.

In acest an, din Romania ar urma sa plece ca voluntari in alte tari citeva sute de persoane. "Munca de voluntariat este destul de firava in Romania, iar acest lucru tine si de nivelul de dezvoltare al tarii. Nu poti cere unei persoane care nu poate sa-si asigure existenta sa faca voluntariat", spune Richard Kovacs, director de programe in cadrul Autoritatii Nationale de Tineret (ANT). Pentru a putea pleca voluntar intr-o alta tara, in cadrul programelor europene, un roman trebuie sa aiba virsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani.

In plus, trebuie sa gaseasca o organizatie neguvernamentala care colaboreaza cu o organizatie similara dintr-o tara straina si sa elaboreze un proiect in care sa spuna exact ce fel de activitate ar vrea sa desfasoare ca voluntar. "De exemplu, in acest an, in Europa, tema principala pentru voluntariat este lupta impotriva xenofobiei si antirasismului. Tinerii care merg in alte tari pot avea grija de copii de culoare, de batrini cu probleme de sanatate", spune Paul Socol, cel care se ocupa in cadrul Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor de programele Serviciului European de Voluntariat (SEV).

Italia da o alocatie de 150 de euro pe luna

La inceputul acestei luni, 22 de romani vor pleca pentru sase luni in Franta, Spania si Polonia pentru a face munca de voluntariat. Alti 15 tineri si-au depus proiectele pentru a putea ajunge in alte tari ca voluntari incepind cu luna iulie. "Organizatiile la care merg in strainatate le ofera masa si cazare. In plus primesc o alocatie lunara, bani din care isi cumpara ce au nevoie. Suma difera de la tara la tara. In Italia este de 150 de euro pe luna, in Anglia de 230 de lire", spune Paul Socol.

Organizatia straina la care este trimis voluntarul este responsabila de instruirea sa, de integrarea voluntarului in viata comunitatii de acolo. Totodata, ajuns in alta tara, voluntarul va avea un mentor care il va ajuta sa-si desfasoare activitatea aleasa. Marele cistig al voluntarilor romani care ajung in strainatate este ca pot vizita tara respectiva fara sa-si plateasca masa si cazarea. Si tinerii din alte tari europene vin in Romania pentru a face munca de voluntariat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.