Ziua Mondiala a Libertatii Presei - 3 mai - nu a fost nici anul acesta un prilej de sarbatoare pentru mass-media romanesti, ci unul de meditatie asupra agresiunilor impotriva presei si securitatii internationale a jurnalistilor, considera Clubul Roman de Presa (CRP).Pentru a marca evenimentul, mai multe publicatii centrale, printre care si "Curierul national", si-au scos ieri redactiile in strada, in apropierea Teatrului National, pentru a face presa " la vedere" si pentru a demonstra fata de rapirea celor trei jurnalisti romani - Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci. "In urma cu 14 ani, data de 3 mai a fost desemnata Ziua Mondiala a Libertatii Presei.

Aceasta data nu reprezinta, nici in acest an, un prilej de sarbatoare pentru mass-media romanesti, asa cum nu este nici la nivel international", sustine CRP.
Potrivit Clubului, in Romania, 2004 a reprezentat anul in care s-au relatat cele mai multe agresiuni impotriva presei: peste 100 de cazuri, in mai mult de jumatate dintre judete. Potentatii locali sau nationali, politicieni, mafioti, garzi de corp ale acestora au ajuns sa creada ca pumnul si injuratura pentru presa sunt legitime, ca publicul nu are de ce sa primeasca informatii si ca legea nu trebuie sa ii apere pe ziaristi.
Cu toate acestea, sustine Clubul, cei mai multi ziaristi romani au curajul sa-si continue munca, atat in tara, cat si peste hotare, fiind, si acolo, prea putin si prea tarziu protejati.

De la cazul lui Catalin Gombos, corespondent al Radio Romania Actualitati la Bagdad, atacat din greseala cu focuri de arma in ianuarie 2004, pana la cel al lui George Buhnici, corespondent ProTV, arestat in noiembrie 2004 si condamnat in decembrie 2004 in Bulgaria, anul trecut a ridicat un semn de intrebare privind securitatea internationala a jurnalistilor si, daca l-am fi perceput la timp, poate ca nu ne-am fi aflat acum in situatia tragica de a ne ruga de Sfintele Pasti pentru eliberarea a trei colegi de breasla din mainile insurgentilor irakieni.

Peste 50 de jurnalisti ucisi in 2004

Un numar de 34 de sefi de stat care pun in pericol libertatea de expresie, 53 de jurnalisti ucisi si 107 aflati in inchisori - acesta este bilantul anului 2004, pe care organizatia Reporters sans frontieres l-a facut public de Ziua Internationala a Libertatii Presei. De la Arabia Saudita la Zimbabwe, de la printul mostenitor Abdallah Ibn al-Seoud la presedintele Robert Mugabe, 34 de personalitati din 30 de tari, majoritatea sefi de stat, sunt etichetati drept amenintari la adresa libertatii presei.

O harta a lumii, pe care statele unde situatia presei este foarte grava sunt colorate in rosu, insoteste acest trist palmares: Cuba, Libia, Eritreea, Zimbabwe, Siria, Arabia Saudita, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Iran,Turkmenistan, China, Coreea de Nord, Nepal, Birmania, Laos si Vietnam.
Continentul american, remarca RSF, "a trebuit sa faca fata unei recrudescente a violentelor la adresa presei", numarand 12 jurnalisti ucisi in 2004, iar in Europa si fosta URSS, situatia este "mai degraba nefavorabila". In Magreb si Orientul Mijlociu, libertatea presei este redusa, cu 27 de jurnalisti detinuti pentru calomnie, insultarea sefului de stat si a Islamului sau propagare de informatii false. 53 de jurnalisti au fost ucisi in 2004 "pentru ca si-au facut meseria", cei mai multi in Irak (19).

Lucrari din expozitia "Cum arata libertatea de exprimare in imagini" - furate

O parte din lucrarile expozitiei nationale "Cum arata libertatea de exprimare in imagini" au fost furate din foaierul Teatrului National din Bucuresti, cu cateva zile inainte de deschiderea acesteia. De asemenea, locul al doilea ocupat in cadrul concursului din care a rezultat expozitia a ramas fara nume, dupa ce a fost smulsa eticheta de langa lucrare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.