Social 4 August 2008 02:55
Multi militari romani care au activat in teatrele de operatiuni din Irak, Afganistan si Bosnia aleg sa lucreze in Irak, ca agenti de securitate, in schimbul unor salarii de 3.500 de dolari (circa 7.900 lei sau 2.250 euro), au declarat, pentru NewsIn, reprezentantii unor firme de recrutare.

"Mai mult de jumatate dintre cei care vor sa lucreze ca agent de paza in Irak sunt fosti jandarmi sau sergenti cu experienta care au facut parte din trupele romane din Irak si Afganistan", a precizat reprezentantul unei firme de profil.

O buna parte a celor care lucreaza in Irak coordoneaza actiunile garzilor locale de securitate. Acestia pazesc diferite institutii din Bagdad, precum Ministerul de Interne sau Ministerul Transporturilor.

"Pentru a fi selectati pentru un astfel de post, doritorii trebuie sa aiba, obligatoriu, minimum patru ani de experienta in domeniu si varste cuprinse intre 25 si 50 de ani. Contractul se semneaza pe o durata de un an si poate fi realizat dupa cel putin sase luni de zile", a adaugat reprezentantul firmei.

Pe langa salariile de cel putin 3.500 de dolari, fostilor militari romani li se mai ofera cazare si masa, precum si alte sporuri si beneficii.

Un raport al publicatiei Foreign Policy pe anul 2007 a clasat Irakul pe locul al doilea din punctul de vedere al instabilitatii dintr-un numar de 235 state, teritorii si entitati.

Irakul este tara aflata pe primul loc in lume in ceea ce priveste numarul de militari internationali raportat la numarul de locuitori. Astfel, in Irak sunt prezenti 160.000 de soldati, cei mai multi americani.

Desi este cunoscuta ca una dintre tarile cu risc sporit de securitate, tot mai multi romani aleg sa lucreze in Irak, atrasi de salariile mari oferite de firmele din aceasta tara.

Potrivit ministrul Muncii, Paul Pacuraru, numarul firmelor de securitate romanesti din Irak a crescut foarte mult in ultima perioada, pe fondul dezvoltarii economice foarte rapide a acestei tari.

Datele furnizate de agentiile de recrutare arata ca in acest moment lucreaza in Irak intre 800 si 1.000 de romani. Cei mai multi dintre acestia lucreaza ca sudori, electricieni, zugravi sau asistenti sociali. Pacuraru sustine ca cele mai mici salarii primite de muncitorii romani din Irak sunt cuprinse intre 1.000 si 1.400 de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.