Numarul imbolnavirilor de pojar este de zeci de ori, daca nu de sute de ori, mai mare decat era normal in aceasta perioada a anului. Daca in tot anul trecut s-au inregistrat noua cazuri la nivel national, in primul trimestru al anului 2005 au fost confirmate 400 cazuri de rujeola. Adriana Pistol, sefa Centrului de Control si Supraveghere a Bolilor Transmisibile, ne-a confirmat ca in vestul tarii avem de-a face cu o situatie alarmanta si ne-a spus ca specialistii cer de 3-4 luni declansarea unei campanii de vaccinare de tip extins in zonele afectate.

Din sursele noastre, zonele cu probleme ar fi Arad, Timis, Caras-Severin, dar si Bucuresti sau, mai recent, Buzau. in mod normal, daca intr-o zona se inregistreaza mai mult de trei cazuri simultan, se declara focar epidemiologic si se intervine in forta. Cel mai grav sunt afectati copiii, care pot face forme severe, uneori mortale. Toti copiii cu varste intre 2 si 6 ani dintr-o zona epidemica ar trebui vaccinati. Specialistii din reteaua de profil ne-au declarat ca prin acumularea unui numar de persoane la care vaccinul nu "a prins" sau care nu au fost vaccinate, dupa un interval de cativa ani se atinge masa critica si pot izbucni epidemii.

Primele adrese care semnalau nevoia unei campanii de vaccinare de tip extins au sosit la MS inca din luna ianuarie, dar vaccinul nu e achizitionat nici in prezent. Culmea este ca vaccinul e produs la Institutul Cantacuzino, care il are in stoc. Despre situatia din vestul tarii, MS nu ne-a oferit nici o lamurire.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.