Social 31 Iulie 2008 10:27
Debitele raurilor care au inundat sute de localitati din nordul tarii se afla in scadere, in urmatoarele zile preconizandu-se ca cei aproximativ 16.000 de sinistrati sa se intoarca la casele lor, a declarat, miercuri, secretarul de stat din MIRA, Victor Paul Dobre.
"Evolutia in localitatile respective ne poate face sa apreciem ca in scurt timp oamenii se vor intoarce la casele lor", a spus Dobre, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa.

Directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), Petre Stanciu, a adaugat ca debitele raurilor in toate zonele afectate pana in prezent de inundatii se afla in scadere.

"Prutul in zona localitatii Oroftiana este sub cotele de atentie, iar la Radauti se inregistreaza scaderi substantiale ale debitelor, in prezent fiind depasiri doar cu 170 de cm a cotelor de atentie, insa apele sunt in retragere", a afirmat Stanciu.

De asemenea, in zona barajului de la Stanca Costesti se actioneaza conform actului negociat cu Republica Moldova, sustin reprezenatantii MIRA. In prezent, se continua deversarile, iar viitura produsa de acestea nu vor cauza pagube. Se preconizeaza ca debitele, in aval, vor fi in scadere.

"In amonte de baraj, apele au scazut foarte mult, astfel incat in curand vom actiona pentru vaccinarea populatiei si colectarea animalelor moarte", a anuntat Dobre.

La Saucesti, in judetul Bacau apele s-au retras foarte mult si se intervine cu motopompe pentru evacuarea apei din curti. Pe Siret, debitele apelor sunt in scadere, desi cotele se afla cu 27 de centimetri peste pragul de atentie, in zona localitatii Dragesti, iar in urmatoarele sase ore se estimeaza ca aceste debite vor scadea sub cotele de atentie. De asemenea, in zona localitatii Lungaci, in aval de Calimanesti, se inregistreaza debite de 800 metri cubi pe secunda si nu se preconizeaza ca o viitura importanta sa ajunga in Delta si sa afecteze localitatile care au mai fost inundate aici in trecut.

Noul bilant al autoritatilor arata ca, pana in prezent sase judete sunt afectate de inundatii, iar judetele Vaslui si Galati se afla sub monitorizare. "Judetele Galati si Vaslui nu se afla, momentan, in pericol de inundatie, dar fluxurile raurilor si digurile sunt monitorizate, iar planurile de actiune in caz de pericol sunt verificate. Monitorizam intregul curs al raului Prut, si in judetul Vaslui, pentru a fi pregatiti sa intervenim in caz de pericol", a mai spus Dobre.

Potrivit secretarului de stat din MIRA, pana in prezent in urma inundatiilor au decedat cinci persoane, iar alte 15.834 au fost evacuate, majoritatea in judetul Neamt (peste 9000). De asemenea, 150 de localitati au fost afectate de ape, 207 locuinte au fost distruse, 123 se afla in pericol si 3985 au fost inundate. Totodata, sunt 9382 de gospodarii afectate, 10.701 fantani, 35.084 de hectare agricole de teren arabil si 3243 de hectare de pasuni.

Efectivele mobilizate pentru ajutoararea sinistratilor si limitarea efectelor inundatiilor se ridica, in prezent, la 2775 de persoane, dintre care 1486 apartin Ministerului Internelor. De asemenea, stocul de motorina pentru cele sase judete afectate de inundatii a fost suplimentat cu circa 150 de tone de motorina, pentru a se crea posibilitatea ca echipele de interventie sa actioneze cu toate echipamentele din dotare pentru limitarea efectelor inundatiilor.

Evaluarea autoritatilor nemtene, pana miercuri, arata ca noua localitati au fost afectate de inundatiile provocate de apele Siretului, aproape 2.000 de case fiind inundate, dintre care 28 au fost complet distruse, iar alte 19 sunt in pericol de prabusire, transmite corespondentul NewsIn.

Prefectul Toader Mocanu a declarat, miercuri, ca cei peste 9.000 de oameni evacuati din zonele calamitate vor incepe sa se intoarca la casele lor, debitul Siretului fiind in scadere.

"Nu cred ca am gresi daca am spune ca au fost cele mai grave inundatii din ultimii 10 ani, tinand cont ca Siretul a atins un debit istoric de 1.800 mc/s la Rachiteni. Cinci comisii se vor ocupa, incepand de astazi, de evaluarea pagubelor, iar spre sfarsitul saptamanii vom intocmi proiectul de hotarare de Guvern pentru alocarea de fonduri", a declarat, pentru NewsIn, prefectul Toader Mocanu.

Potrivit acestuia, localitatile afectate sunt Ion Creanga, Tamaseni (doua sate), Sagna, Doljesti (doua sate), Gadinti, Horia si municipiul Roman (cartier Nicolae Balcescu).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.