Social 30 Iulie 2008 05:16
Judecatoria Urziceni a anulat o amenda de 750 de lei pentru viteza pe motiv ca politistii au folosit un radar ilegal. Politia Rutiera are in dotare peste 200 de asemenea aparate

Bucuresteanul Robertin Adrian Dinu (38 de ani) a dat in judecata IPJ Ialomita, dupa ce a primit o amenda pentru depasirea vitezei legale.

In 29 februarie, tanarul, aflat la volanul autoturismului personal, pe raza localitatii ialomitene Cotorca fusese surprins de un echipaj al Politiei Rutiere, aflat si el in miscare. Acestia, cu ajutorul unui radar mobil, au stabilit ca bucuresteanul ar fi circulat cu 120 de kilometri la ora pe un segment de drum unde viteza maxima era de 50 kilometri pe ora.

Potrivit Adevarul, magistratii au stabilit ca radarul PHYTON II nu era omologat pentru a fi folosit montat pe autoturisme aflate in miscare. In sustinerea hotararii, judecatorii au invocat normele Biroului de Metrologie Legala.

Sentinta, care este o premiera, ar putea duce la anularea a zeci de mii de contraventii pentru depasirea vitezei legale
, daca se stabileste ca radarele nu au fost folosite in limitele conditiilor stabilite prin normele de omologare. Politia Romana a negat ca aparatul radar care l-a surprins pe Dinu cu 120 km/h ar fi fost folosit ilegal.

Comisarul-sef Carol Varna, seful Serviciului Siguranta Circulatiei din cadrul Directiei Politiei Rutiere (DPR), a declarat pentru Gandul, ca “toate aparatele au verificare metrologica anuala valabila, pentru toate functiile. Aceasta se face de obicei in luna august a fiecarui an, iar functia de masurare din mers a vitezei autovehiculelor este si ea atestata metrologic. Judecatorul a dat sentinta pe baza unei interpretari unilaterale a textului de lege, si nu am nici un dubiu ca problema se va rezolva la recurs”.

Radarele Autovision Compact Python II, aflate in dotarea politiei rutiere, functioneaza pe baza efectului Doppler si pot masura viteza de deplasare a autovehiculelor atat in regim stationar (de pe loc), cat si in regim de patrulare (din miscare), prin intermediul antenei de emisie-receptie si al unui modul de prelucrare a semnalului si afisare a rezultatului, in ambele sensuri de mers. Conform comisarului-sef Varna, tehnic vorbind, aparatele nu permit folosirea optiunii de detectare a vitezei din miscare cand masina de politie sta pe loc, si nici invers, nu se poate masura cu optiunea de pe loc cand masina politiei se deplaseaza.

Practic, aparatul nu permite aparitia unor erori datorate insumarii vitezei masinii vizate cu viteza masinii de politie aflate in miscare.

Mijloace ilegale, in dotarea politiei

Pentru prinderea vitezomanilor care folosesc detectoare de radar, politistii au pus la punct o metoda mai putin legala.

Smecheria consta in montarea unui banal intrerupator pe cablul dintre radar si antena. Intrerupatorul este pornit in apropierea autoturismului vizat, astfel incat detectorul il avertizeaza prea tarziu pe sofer de prezenta radarului.

Politistii stiu ca ingineria este ilegala. Un ordin al directorului Politiei Rutiere interzice montarea de dispozitive care sa modifice caracteristicile prevazute de constructorul aparatului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.