Nu doar debitele-record ale Prutului si Siretului au pus umarul la inundatiile din Moldova si Maramures, ci si defrisarile masive ale padurilor din aceste zone, fie ele legale sau ilegale. Specialistii considera ca, desi acesta nu este un factor decisiv pentru violenta inundatiilor din acest an, forta viiturilor ar fi fost mult atenuata daca padurile ar fi fost in picioare.

Profesorul Victor Giurgiu, membru al Acadmiei Romane si specialist in silvicultura, spune ca exista o relatie directa intre gradul de impadurire a unui bazin hidrografic si probabilitatea de a se produce inundatii. "Paradoxal, Bucovina si Maramuresul sunt zone relativ bine impadurite, comparativ cu altele.

Tot aici insa au avut loc in ultima perioada cele mai mari despaduriri ilegale, favorizate in buna parte de procesul irational de reconstituire a drepturilor de proprietate", spune profesorul. Atat statul, prin Romsilva, care gestioneaza padurile publice, cat si proprietarii particulari de paduri au trecut la "taieri rase" ale copacilor - despaduriri in masa, ceea ce a dezvelit solul si l-a facut vulnerabil in fata ploilor torentiale. "In munti ploile torentiale si de lunga durata au antrenat cantitati enorme de sol care au amplificat debitul raurilor, dar, mai ales, forta de distrugere a acestora. Una este sa curga apa curata, alta - apa cu pamant si nisip. Forta este de doua-trei ori mai mare", explica academicianul Victor Giurgiu.