Incepand cu 1992, ziua de 3 mai a devenit "Ziua internationala a libertatii presei". Anul acesta, Clubul Roman de Presa organizeaza o serie de manifestari dedicate evenimentului. Cu implicarea directa a Agentiei de Monitorizare a Presei - "Academia Catavencu" si a Centrului pentru Jurnalism Independent se vor organiza multiple manifestari in perioada 3-13 mai. Sub titulatura "Zilele libertatii de exprimare" se vor desfasura 10 evenimente continand prezentare de produse media, concerte, iar un grup de tineri vor desena in graffiti pe zidurile Palatului Parlamentului.

Pana la urma - fapt recunoscut de multa lume -, presa romaneasca a fost unul dintre segmentele cele mai dinamice de dupa '89 si s-a adaptat cel mai bine la economia de piata. Supratitlul de "a patra putere in stat" contine o parte de adevar daca stam sa ne gandim la implicarea politica, dar si la dezvaluirile facute si anchetele pornite mai intai prin media. Manifestarile din aceste zile ne atrag insa atentia asupra a cel putin inca doua aspecte importante.

Mai intai este cel legat de pericolul in care se afla anumiti ziaristi - cei de investigatii in primul rand. Despre faptul ca, iata, colegi de-ai nostri se afla astazi la cumpana dintre viata si moarte in Irak. Celalalt aspect tine de solidaritatea de breasla care ar trebui sa existe si sa functioneze cu intelepciune dincolo de orice interes de grup, financiar ori politic. Este un domeniu la care fiecare dintre noi avem posibilitatea de a medita mai adanc in aceste zile.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.