Spectacolul regizat de Yves Sauton, realizat la Théatre de la Mouvance cu sprijinul Institutului Cultural Roman (ICR) din Paris are ca punct de plecare adaptarea dramatica a scriitorului Olivier Salazar-Ferrer, autorul unei monografii Fondane, si implicarea lui Eric Freedman, presedintele Societatii de Studii "Benjamin Fondane".

Poet, eseist, filosof existentialist, Beniamin Fundoianu a murit tragic in lagarul de la Auschwitz. Benjamin Fondane (nascut Wechsler in 1898 la Iasi) a emigrat la Paris in 1923 si a murit la Auschwitz in octombrie 1944. A inceput sa scrie "Exodul", considerat testamentul sau poetic, prin 1934, plecand de la Psalmul 137, "La apa Vavilonului", si l-a rescris pana in 1944, adaugand si experienta exodului din 1940, cand armata germana ocupa Franta. Textul prezinta suferinta atemporala a evreului prigonit.

Actorii teatrului Mouvance (Erwan Alec, Genevieve Mancino, Manuelle Molinas), impreuna cu flautistul Jean Cohen Solal, ritmeaza acest poem al nesfarsitului exil.

Sfarsitul spectacolului, cu zguduitoarea "Prefata in proza" si rugaciunea evreiasca pentru morti, marcheaza puternic spectatorii teatrului Ateliers d'Amphoux, pe scena caruia este prezentat "Exodul" in perioada 22 iulie-2 august. "Textul final devine mai puternic decat mine, nu eu il recit, ci el ma stapaneste pe mine", marturisea regizorul Yves Sauton intr-o dezbatere la Avignon pe marginea spectacolului.

Fundoianu/Fondane si-a scris operele fundamentale in limba franceza. Din 2006, ICR Paris a instituit premiul anual de literatura francofona "Benjamin Fondane", ajuns la a treia editie, arata NewsIn.