Spectacolul regizat de Yves Sauton, realizat la Théatre de la Mouvance cu sprijinul Institutului Cultural Roman (ICR) din Paris are ca punct de plecare adaptarea dramatica a scriitorului Olivier Salazar-Ferrer, autorul unei monografii Fondane, si implicarea lui Eric Freedman, presedintele Societatii de Studii "Benjamin Fondane".

Poet, eseist, filosof existentialist, Beniamin Fundoianu a murit tragic in lagarul de la Auschwitz. Benjamin Fondane (nascut Wechsler in 1898 la Iasi) a emigrat la Paris in 1923 si a murit la Auschwitz in octombrie 1944. A inceput sa scrie "Exodul", considerat testamentul sau poetic, prin 1934, plecand de la Psalmul 137, "La apa Vavilonului", si l-a rescris pana in 1944, adaugand si experienta exodului din 1940, cand armata germana ocupa Franta. Textul prezinta suferinta atemporala a evreului prigonit.

Actorii teatrului Mouvance (Erwan Alec, Genevieve Mancino, Manuelle Molinas), impreuna cu flautistul Jean Cohen Solal, ritmeaza acest poem al nesfarsitului exil.

Citeste si:

Sfarsitul spectacolului, cu zguduitoarea "Prefata in proza" si rugaciunea evreiasca pentru morti, marcheaza puternic spectatorii teatrului Ateliers d'Amphoux, pe scena caruia este prezentat "Exodul" in perioada 22 iulie-2 august. "Textul final devine mai puternic decat mine, nu eu il recit, ci el ma stapaneste pe mine", marturisea regizorul Yves Sauton intr-o dezbatere la Avignon pe marginea spectacolului.

Fundoianu/Fondane si-a scris operele fundamentale in limba franceza. Din 2006, ICR Paris a instituit premiul anual de literatura francofona "Benjamin Fondane", ajuns la a treia editie, arata NewsIn.