Social 30 Iulie 2008 15:06
Conducerea unui institut de cercetare oncologica a emis un avertisment saptamana trecuta, informand ca este foarte important sa limitam timpul in care vorbim la telefonul mobil din cauza riscului de a ne imbolnavi de cancer.
Problema la care se refera oamenii de stiinta - desi nu s-a ajunsa inca la niciun consens clar - este datorata radiatiilor electromagnetice.

Avertismentul primit de la Dr. Ronald B. Herberman, director la Pittsburgh Cancer Institute, este contrara numeroaselor studii care nu reusesc sa faca o conexiune intre cancer, folosirea telefonului celular, si oamenii care dorm fara grija cu mobilul sub perna. Herberman se bazeaza pe date nepublicate inca. El spune ca dureaza mult prea mult sa obtii informatii de la stiinta, si crede ca oamenii ar trebui sa se trezeasca la realitate si sa actioneze acum, protejandu-se nu doar pe ei ci si pe copii lor.

telefon copilSemnalul de alarma "cancerul si telefoanele mobile" tras de Herberman vine in contextul in care unii oameni utilizeaza nu doar un telefon ci cate 2, 3 sau chiar 4, cate un telefon pentru fiecare retea mobila (desi tehnologia le-a venit in ajutor cu telefoanele dual-sim), iar copiii primesc cate un telefon de gat de la 4-5 ani, asa cum primeam noi in copilarie cheia de gat.

"Din punctul meu de vedere nu ar trebui sa asteptam sa se definitiveze cercetarile in acest domeniu, ci mai degraba ar trebui sa eliminam treptat utilizarea telefoanelor mobile pentru a nu regreta mai tarziu", a adaugat Herberman, dupa cum arata AP.

Nicio alta mare institutie de cercetare academica in acest domeniu nu a mai semnalat acest pericol iminent despre utilizarea excesiva a telefonului mobil. Insa sfatul lui Herberman ar putea ridica semne de ingrijorare in randul multor utilizatori telefon mobil si mai ales a parintilor. Intr-un memorandum trimis pentru aproximativ 3000 de facultati, el sfatuieste tinerii sa-si utilizeze telefoanele mobile numai pentru situatii de urgenta, deoarece creierele lor sunt inca in curs de dezvoltare si ar putea fi mai usor afectati.

Dar cum am putea sa-i convingem pe oameni sa-si mai lase telefonul mobil acasa, cand omenirea se confrunta mai nou cu nomofobia ("no - mobile" phobia), o fobie legata de dependenta de telefoanele mobile. Potrivit ContraBoli, NOMOFOBIA se afla in randul celor mai ciudate 20 de fobii si este teama resimtita atunci cand telefonul mobil se afla in afara zonei de semnal, cand nu mai are baterie, sau atunci cand cartela iti arata creditul zero.

Un studiu recent facut in Marea Britanie estimeaza ca aproximativ 53% din utilizatorii de telefonie mobila sunt afectati de aceasta fobie (13 milioane de britanici). Din 2100 de oameni intervievati, 48% femei si 58% barbati au recunoscut ca trec prin momente de anxietate severa atunci cand au probleme cu telefoanele mobile. Jumatate din ei sustin ca de multe ori ajung in punctul in care nu isi mai inchid telefoanele. Cum am putea preveni aceste momente de panica? Cercetatorii ne sfatuiesc sa ne pastram creditul la o valoare constanta, sa avem cartele (pre-paid), sa avem numerele din agenda notate si in afara telefonului, un numar de rezerva pentru familie si prieteni sau chiar sa ne abtinem o perioada de la vorbitul la telefon pentru a ne trata de aceasta boala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.