Desi Celula de criza de la Palatul Cotroceni i-a avertizat pe teroristi ca va intrerupe orice contact daca nu o elibereaza pe Marie Jeanne, totusi, se pare ca autoritatile de la Bucuresti primesc inca vesti despre soarta celor trei jurnalisti romani, semn ca omul de legatura cu teroristii mentine contactul cu Celula de criza. Dupa cateva zile de tacere totala din partea autoritatilor, presedintele Traian Basescu a confirmat, ieri, pentru a doua oara, ca acestia sunt in viata si ca se fac toate eforturile necesare pentru eliberarea lor.

Aflat la Constanta, Traian Basescu a declarat: "Stiu cu certitudine ca sunt in viata si facem tot ce se poate ca sa ii aducem acasa teferi. Pentru mine nu sunt trei colegi de-ai dumneavoastra, pentru mine sunt trei cetateni romani fata de care statul roman are obligatia sa-i protejeze", a precizat presedintele. Pe de alta parte, un alt lider religios din Irak a cerut, sambata ,eliberarea celor trei jurnalisti romani.

Ultima informatie oficiala cu privire la rapirea ziaristilor romani a fost primita in urma cu cinci zile, cand autoritatile romane au cerut grupului care ii detine pe ostatici eliberarea neconditionata a lui Marie Jeanne Ion, pe motiv ca aceasta este femeie, iar poporul roman nu accepta asemenea tratament pentru femei. Pana in prezent, rapitorii nu au raspuns la solicitarea autoritatilor romane. Ca o coincidenta, un cetatean australian a fost rapit, la Bagdad, tocmai in ziua in care ministrul apararii de la Canberra efectua o vizita oficiala in Irak, la fel cum ziaristii romani au fost luati ostatici imediat dupa ce Traian Basescu a vizitat trupele romane, aflate in Irak.

Ministrul de externe, in vizita in Siria pentru clarificarea situatiei ostaticilor romani

Ca urmare a tacerii totale din partea autoritatilor romane privind situatia negocierilor cu rapitorii celor trei jurnalisti romani si a lui Mohamed Munaf, in cursul saptamanii trecute, ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, a efectuat o vizita in Siria, pentru a discuta cu omologul sau. De asemenea, Ungureanu i-a inmanat ministrului de externe sirian o scrisoare din partea presedintelui Traian Basescu, adresata omologului sau Bashar al-Assad.

De remarcat este faptul ca omul de afaceri Omar Hayssam, implicat in scandalul rapirii celor trei ziaristi romani, este de origine siriana. Pentru a se putea deplasa in Siria, Razvan Ungureanu si-a anulat o vizita in Marea Britanie, unde urma sa prezinte discursul de inaugurare al conferintei "South-East-Europe: EU’s Next Enlargement", organizate de St. Anthony’s College din cadrul Universitatii Oxford.

Regele Mihai este ingrijorat de soarta romanilor rapiti in Irak

Aflat la Castelul Savarsin, proprietatea sa, unde si-a petrecut sarbatorile, Regele Mihai a declarat ca este alaturi de familiile ziaristilor ostatici si ca spera intr-un final fericit al acestei crize. "Suntem ingrijorati de soarta lor, dar speram din toata inima ca va exista un final fericit. Suntem alaturi de familiile ziaristilor, dar si de familia militarului mort in Afganistan si de miile de sinistrati din Banat", a spus fostul suveran. Regele a mai declarat ca, maine, va porni intr-o calatorie, impreuna cu sotia, pe urmele soldatilor romani morti in al Doilea Razboi Mondial.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.