In judetul Vrancea medicii din sectiile de psihiatrie se simt depasiti de sutele de persoane care solicita internarea in conditiile in care spitalele au numai 132 de paturi. Majoritatea pacientilor sufera de boli declansate de stresul cotidian, dar si de alcool, si ar avea nevoie de ajutor de specialitate. Chiar si unii vranceni care au plecat in strainatate si nu au reusit sa se adapteze cu noul stil de viata au fost diagnosticati cu depresie. Medicul psihiatru Mirela Ene noteaza ca "sunt foarte multi pacienti care au fost la munca in Italia si care nu s-au putut adapta. Au clacat si au inceput sa traiasca sentimente de inutilitate". De alta parere este insa medicul Florin Tudose, psihiatru la Spitalul Universitar Bucuresti, care argumenteaza ca depresia i-ar fi determinat pe multi sa plece din tara, fiindca "munca nu a creat niciodata depresie".

Ingrijorati de situatia din Vrancea, reprezentantii Autoritatii Publice de Sanatate vor sa infiinteze un Centru de Sanatate Mintala, insa, conform presedintei Comisiei de psihiatrie din Ministerul Sanatatii, Pompilia Deheleanu, acestia vor trebui sa mai astepte, pentru ca "reforma merge greu in sanatate", in principal din cauza "ratiunilor economice". Medicul psihiatru Florin Tudose explica situatia creata in Vrancea prin faptul ca formele mai usoare de boli psihice, cum ar fi depresia, "nu ar trebui sa ajunga la spital, dar din cauza ca Ministerul Sanatatii nu a luat masurile necesare si nu exista alte tipuri de asistenta, oamenii cu tulburari adaptative nu au unde sa se duca in alta parte".

Conform estimarilor, 20% din romani sufera de tulburari psihice, insa, dintre acestia, in 2006 numai 260.000 erau trecuti in evidentele spitalelor.