Social 29 Iulie 2008 13:26
Multi copii devin usor vulnerabili din cauza unor diversi factori: saracia, discriminarea sexuala, situatiile familiale instabile, conflictele armate, instabilitatea politica a unor tari sau sistemul legal care nu ii protejeaza in de-ajuns, arata site-ul www.unicef.org.

Exploatarea sexuala a copiilor poate aduce beneficii materiale, potrivit site-ului UNICEF si nu pentru copii, ci pentru diversii indivizi care exercita diverse forme de putere asupra lor. Cei mici pot fi folositi pentru sex, dar imaginea minorilor poate de asemenea sa fie folosita si pentru fotografii pornografice.

Exista de asemenea si retele de trafic de copii, de aceea in intreaga lume acest fenomen al disparitiei copiilor atrage atentia, iar parintii sunt sfatuiti sa isi protejeze copiii, mai ales in aceasta perioada a vacantei de vara, cand sunt inregistrate cele mai multe cazuri de disparitii.

Site-ul YouTube, in parteneriat cu Centrul International pentru Copiii Disparuti si Abuzati (ICMEC) gazduieste si canalul special, Don't Forget About Me, destinat incercarii de a solutiona cazurile de copii disparuti.


In Romania, Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual se ocupa de monitorizarea si solutionarea cazurilor de disparitie sau exploatare sexuala a copiilor. Pana in acest moment, managerii de caz FOCUS au instrumentat un numar de 572 cazuri de copii disparuti. Dintre acestea, 544 au fost cazuri de disparitie, iar 416 cazuri au fost solutionate prin gasirea copiilor. FOCUS monitorizeaza in acest moment si un numar de 43 de disparitii de copii care nu au fost solutionate.

Cateva sfaturi utile pentru protectia celor mici, in timpul vacantei de vara

Totusi, cel mai bine este ca parintii sa constientizeze seriozitatea si gravitatea acestui fenomen si sa invete sa isi protejeze copiii, mai ales ca in timpul verii sunt inregistrate cele mai multe cazuri de disparitie a copiilor si din pacate, acestia provin mai ales din zonele rurale sau mai sarace ale tarii.

Disparitiile de copii din perioada verii se pot grupa pe doua categorii de varsta: 6-11 ani si 12-17 ani ultima grupa de varsta fiind si cea mai frecventa care apare in statisticile FOCUS.

Lipsa unei supravegheri adecvate, neintelegerile din sanul familiei, mirajul litoralului si dorinta adolescentilor de castig material prin activitati de tip sezonier fac ca vara sa fie cea mai efervescenta in cazurile de disparitii in care sunt implicati minorii.

FOCUS avertizeaza ca pe aceasta cale parintii sa comunice mai mult cu copiii lor, sa-i supravegheze indeaproape si sa actioneze responsabil la semnalele pe care le dau acestia prin comportamentul lor.

Avand in vedere ca vara este o perioada in care copiii sunt mai mult timp acasa, de multe ori fara supravegherea unui adult, modalitatea de supraveghere a copiilor poate sa fie diferita de cea din timpul scolii, site-ul FOCUS ii sfatuieste pe parinti cum sa isi protejeze mai bine copii:

Discutati cu copiii dumnevoastra regulile cu privire la ce au voie sa faca si ce sa nu faca in zona/cartierul in care locuiesc, in cazul in care nu sunteti prezent, in special in ceea ce priveste vizitele in casele altor persoane.

1. Asigurati-va ca stiu sa isi spuna numele complet, adresa si numarul de telefon.
2. Asigurati-va ca stiu sa foloseasca telefonul.
3. Asigurati-va ca stiu ce sa faca in caz de urgenta si ca stiu sa va gaseasca folosind telefonul mobil.
4. Este indicat ca cel mic sa poata suna/merge la un vecin de incredere in cazul in care ii este frica, se simte amenintat sau are o urgenta.

Invatati copilul sa tina usa casei inchisa, sa nu o deschida sau sa vorbeasca cu necunoscuti care suna la usa, in timp ce sunt singuri acasa.

1. In cazul in care ati rugat o cunostinta sa treaca sa verifice copilul, asigurati-va ca acesta se simte in siguranta cu persoana respectiva.

2. Asigurati-va ca nu va spune nici unei persoane care suna la telefon ca este singur acasa.
· Nu va lasati copiii nesupravegheati la Mall-uri, cinematografe, parcuri de distractie, spatii de joaca sau parcuri - acestea nu sunt locuri in care copii dumneavoastra sunt in siguranta.

1. Asigurati-va ca exista un adult responsabil ce supravegheaza copiii dumneavoastra cand sunt in locuri publice si zone departate de casa.

· Stabiliti impreuna cu copilul in conditii are voie sa urce in masini cu alte persoane, cunoscute sau nu.
· Invatati copiii sa nu se apropie atunci cand sunt singuri de lacuri, rauri, canale, piscine sau orice alta sursa de apa.

· Cum vara ziua este mai lunga, asigurati-va ca va vor anunta daca intarzie acasa si in cazul in care ii lasati sa se joace pe intuneric sa nu se indeparteze de casa.

· Alegeti-va bonele cu grija. Cereti in prealabil referinte de la prieteni, membrii ai familiei, vecini de incredere. Observati cum interactioneaza si comunica cu copilul si intrebati-va copilul ce parere are despre bona.

· Verificati taberele de vacanta sau alte programe de vara inainte de a va inscrie copilul. Asigurati-va ca un adult ii va insoti permanent si informati-va cu privire la activitatile si excursiile pe care le vor face.

· In cazul altor activitati/centre in care doriti sa va inscrieti copilul, interesati-va daca sunt acreditate, daca verifica cazierul adultilor ce se ocupa de copii - angajati sau voluntari si daca permit accesul fara restrictii al parintilor si ingrijitorilor copiilor in perimetrul lor. Observati personalul si vizitati neanuntati centrul respectiv.

· Ascultati ceea ce va spun copiii si comunicati cat mai mult cu ei. Copiii sunt cei care va vor spune daca totul este in regula sau nu. Invatati copiii sa recunoasca situatiile periculoase sau deranjante si repetati cu ei modalitati de iesire din astfel de situatii. Trebuie sa stie ca pot spune daca ceva/cineva le provoaca frica, confuzie, deruta sau jena.

Atunci cand sunteti in vacanta impreuna cu copilul, nu uitati:

· Nu lasati copilul sa se joace nesupravegheat mai ales in zonele aglomerate.

· Invatati-l ca are voie sa plece doar cu permisiunea dumneavoastra si ca trebuie sa spuna intotdeauna unde si cu cine pleaca.

· Nu-l trimiteti singur la cumparaturi mai ales in locuri pe care nu le cunoaste.

· Asigurati-va ca stie numele, adresa, numarul de telefon al parintilor si numele hotelului in care sta.

· Invatati-l ca, in cazul in care se pierde, nu trebuie sa incerce singur sa-si caute parintii.

· Daca s-a pierdut, invatati-l sa apeleze la un politist, salvamar, o vanzatoare sau un adult insotit de un copil.

· In caz de disparitie alertati imediat politia la 112 sau FOCUS la 0800 822 116.

· Invatati-l sa spuna cuiva in care are incredere daca se simte speriat sau amenintat.

· Asigurati-va ca va spune intotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, ii cer sa-l insoteasca.

· Invatati-l ca exista intotdeauna cineva care il poate ajuta.

In ciuda tuturor precautiilor copilul dvs. a disparut. Ce este de facut?

· Cercetati casa cautand printre haine, in dulapuri, in locurile unde copilul s-ar putea ascunde;

· Daca nu l-ati gasit in aceste locuri, anuntati imediat Politia prin serviciul de urgenta 112, precum si FOCUS la 0800822116;

· In cazul in care copilul a disparut din magazin in timp ce erati la cumparaturi, anuntati imediat servicul de paza si protectie din cadrul magazinului, apoi sunati la 112;

· Cand sunati la serviciul de urgenta 112, dati cat mai multe informatii despre copil: data nasterii, inaltimea, greutatea, alte semne particulare, cum era imbracat in ziua disparitiei, la ce nume raspunde;


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.