Social 28 Iulie 2008 12:06
Numarul judetelor afectate de inundatii a scazut la 5, iar cel al localitatilor ce au avut de suferit de pe urma viiturilor a ajuns la 137, a anuntat, luni, secretarul de stat in MIRA, Victor Paul Dobre, potrivit caruia situatia ramane sub monitorizare.
Ultimul bilant al Ministerului Internelor si Reformei Administrative inregistrat luni, la ora 8.30, arata ca nu s-au mai inregistrat decese in randul persoanelor afectate de viituri. Astfel, cele patru persoane decedate la sfarsitul saptamanii raman singurele raportate pana la aceasta ora. Numarul pesoanelor evacuate a scazut la 11.720.

Victor Paul Dobre a precizat ca numarul locuintelor distruse a ajuns la 73, numarul locuintelor afectate a scazut la 2196, iar numarul gospodariilor inundate a scazut la 6854. De asemenea, apa din 6.060 de fantani a fost contaminata de viituri.

In ceea ce priveste infrastructura rutiera, Victor Paul Dobre a anuntat ca 973 de km de drumuri judetene au fost afectate din cauza inundatiilor, iar 1044 de poduri si podete sunt impracticabile. Mai mult, 45 de diguri si aparari de mal au fost afectate de apele revarsate.

21.468 hectare de teren agricol sunt sub ape, iar 2383 de hectare de pasuni si fanete sunt inundate.
"In cursul ultimelor 24 de ore, am actionat cu 4466 de oameni, din care 2700 efective MIRA si circa 200 de la MAp si am utilizat 563 de mijloace tehnice. Am distribuit si vom distribui si in cursul acestei dimineti 194.000 de litri de apa minerala. E vorba de judetele Botosani, Iasi si Suceava. 16.000 kg de zahar, 11.500 litri ulei, 29.700kg conserve carne, 20.700 conserve de pate, 50.000 de paini, 6550 paturi, circa 30 tone motorina", a declaratVictor Paul Dobre.

In prezent, a mai precizat Dobre, "situatia e in continuare sub monitorizare, supraveghere si in interventie pe Siret, cu precadere deja la Rachiteni, la iesirea din judetul Iasi, si in continuare in judetul Neamt aparam zona Roman si cu masuri in judetul Bacau, unde avem o serie de probleme in apropierea zonelor de retentie de la Dagesti. In cursul noptii la Pascani, unde am reusit sa depasim varful de viitura fara a afecta localitatea, a fost prezent ministrul de interne. Va merge la Botosani, la Radauti Prut, la Suceava, si de asemenea in zonele din Iasi si Neamt, unde continuam sa luam masuri pe raul Siret".
Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a anuntat ca, incepand de duminica, de la ora 14.00, pana luni, ora 16.00, se asteapta cresteri de debite si depasiri ale cotelor de atentie, inundatie si pericol.

Astfel, se mentine codul rosu pentru raurile Tisa, cursul inferior al raului Suceava, cursul superior si mijlociu al raului Siret (sectorul Zvoristea-Nicolae Balcescu) si pentru raul Prut (sector amonte aval Stanca Costesti) si se extinde codul rosu pe Siret (sectorul Nicolae Balcescu-Dragesti).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.