Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a anuntat ca, incepand de duminica, de la ora 14.00, pana luni, ora 16.00, se asteapta cresteri de debite si depasiri ale cotelor de atentie, inundatie si pericol, informeaza NewsIn.

Astfel, pentru urmatoarele 24 ore se mentine codul rosu pentru raurile Tisa, cursul inferior al raului Suceava, cursul superior si mijlociu al raului Siret (sectorul Zvoristea-Nicolae Balcescu) si pentru raul Prut (sector amonte aval Stanca Costesti) si se extinde codul rosu pe Siret (sectorul Nicolae Balcescu-Dragesti). Se retrage codul rosu de pe raul Viseu si de pe raurile din bazinul superior si mijlociu al Sucevei si de pe Siretul superior (in sectiunea de granita).

De asemenea, Ministerul Mediului a emis avertizare de cod portocaliu catre prefecturile judetelor Maramures, Suceava si Botosani si de cod galben catre prefecturile judetelor Bistrita-Nasaud, Botosani, Suceava, Neamt, Iasi si Vaslui.

Totodata, se retrage codul portocaliu de pe cursul superior si mijlociu al Izei, cursul superior al Sucevei si de pe raurile din bazinul Prutului (Baseu, Jijia, Bahlui) si de pe Siret (sectorul Nicolae Balcescu-Dragesti) si se institue cod portocaliu pe riurile din bazinul superior si mijlociu al Sucevei si pe Siret (in sectiunea de granita) si pentru cursurile inferioare ale Viseului si Izei.

Potrivit INHGA, codul galben este valabil pentru riurile din bazinul Moldovei, bazinul superior si mijlociu al Bistritei, cursul superior al Barladului si pentru afluentii Prutului (Baseu, Jijia, Bahlui).