Bolnavii care erau nevoiti sa cumpere medicamente si tratamente medicale pe care erau indreptatiti sa le primeasca gratuit isi vor putea recupera banii cheltuiti de la administratia spitalului unde au fost internati, se precizeaza intr-o lege publicata miercuri in Monitorul Oficial si initiata de deputatul PD-L Sorin Paveliu.

De la fesi de tifon pana la antibiotice, de la analize de sange mai pretentioase pana la tomografii si radiografii, mii de romani sunt zilnic trimisi din spitalele de stat unde sunt internati catre farmacii sau clinici private pentru a le procura, deoarece, dintr-un motiv sau altul, unitatea sanitara respectiva nu le poate oferi.
In acest mod, medicamentele sau analizele respective ajung sa fie platite de bolnavi de doua ori.

Prima data, ele sunt platite de catre Casa de Asigurari de Sanatate catre spital, deoarece tariful inregistrat de contabilitatea unitatii sanitare pentru tratamentul aplicat unui bolnav contine inclusiv medicamentele lipsa ori investigatiile medicale neefectuate din lipsa aparaturii. Acest tarif este suportat din bugetul asigurarilor sociale, la care bolnavul contribuie lunar. A doua oara, medicamentele si analizele sunt platite de catre acelasi bolnav intreprinzatorului privat.