Social 25 Iulie 2008 01:29
Modificarea legii avortului - proiect initiat de Ministrul Sanatatii - a gasit deja o opozitia in chiar Colegiul Medicilor.

Reprezentantii ministerului spun ca ideea de a schimba lege a pornit de la cazului minorei de 11 ani ramasa insarcinata. Reprezentantii medicilor cred insa ca ideea ministerului ar pune si mai mult in pericol minorele insarcinate.

Proiectul de ordin al Ministerului Sanatatii schimba perioada pana la care o minora care nu a implinit 15 ani poate sa intrerupa sarcina.

Actuala lege interzice unei minore insarcinate in 14 saptamani sa sufere o interventie, dar modificarea propusa de Ministerul Sanatatii extinde termenul la 24 de saptamani.

Propunerea este contestata de Colegiul Medicilor, care considera ca nu face altceva decat sa incurajeze cresterea numarului avorturilor.

Presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoaie, considera ca un avort in mai mult de 14 saptamani de sarcina ar fi o crima.

Cu toate acestea, avortul poate fi necesar si asemenea cazuri.

Si medicii ginecologi au reactionat la noul proiect de lege.

Ei solicita ministerului sa precizeze clar, negru pe alb, in ce situatii poate fi intrerupta sarcina unei minore gravide in mai mult de 14 saptamani.

Pe de alta parte, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, spune ca proiectul de modificare a legii va fi dezbatut atat de specialisti cat si de public inca doua luni de acum incolo si ca ar putea fi la randul sau completat.

Intreruperea de sarcina ar urma sa se faca, dupa noul proiect, intr-unul dintre cele 18 spitale din Romania doatate cu echipament medical corespunzator.

Acordul pentru interventia medicilor ar urma sa fie dat de o comisie care va studia cazul respectiv.
Din comisie ar face parte medici, psihologi si specialisti de la protectia sociala.

Potrivit statisticilor la nivel national, numai in 2007 minore cu varste intre 11 si 15 ani, au nascut peste 2.000 de bebelusi.

Tot in 2007 au fost 535 de intreruperi de sarcina ale pacientelor cu varste pana in 15 ani.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.