Juriul format din Magda Mihailescu, Cristina Corciovescu, Dana Duma, Eugenia Voda, Mihai Chirilov si Eugen Atanasiu a desemnat titlul romanesc care va fi trimis Academiei Americane, printre propunerile a 96 de tari, pentru a fi nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film strain la editia cu numarul 81 a Premiilor Oscar, ce va avea loc in februarie 2009.

Juriul a ales prin vot secret "Restul e tacere" al lui Nae Caranfil, dintr-o lista de 10 titluri, in care mai figurau si doua pelicule de Radu Gabrea - "Calatoria lui Gruber" si "Cocosul decapitat", "Boogie" de Radu Muntean, "Supravietuitorul" de Sergiu Nicolaescu, "Un acoperis deasupra capului" de Adrian Popovici, "Logodnicii din America" de Nicolae Margineanu, "Legiunea straina" de Mircea Daneliuc, "Ingerul necesar" de Gheorghe Preda si "Podul de flori", documentarul lui Thomas Ciulei.

Potrivit Magdei Mihailescu, este pentru prima data cand pe lista CNC, pentru inscrierea la Oscar, figureaza doua filme ale aceluiasi regizor si, tot pentru prima oara, cand este propus un documentar.

Magda Mihailescu a precizat ca "Restul e tacere" a fost votat de majoritatea membrilor juriului, insa nu in unanimitate. "Era de asteptat sa fie ales, ce sanse are nu pot spune. Este adevarat ca in ultimii anii Oscarul prefera filmele de amploare narativa, care acopera un anumit timp si antreneaza multe personaje. Dar la Oscarul pentru film strain este mai dificil, cred ca si factorul istorico-politic si suflul actualitatii conteaza", a mai spus criticul de film.

Juriul CNC, constituit in urma cu sase ani pentru a desemna propunerea Romaniei la Oscar, a avut de ales intre pelicule care au avut sau vor avea premiera intre 1 octombrie 2007 si 30 septembrie 2008 si care au rulat sau urmeaza sa ruleze in cinematografe.

Academia Americana asteapta propunerile din partea a 96 de tari, fiecare putand sa inscrie un singur titlu, pana la data de 30 septembrie 2008. Dintre acestea vor fi facute 5 nominalizari. Filmul castigator al Oscarului pentru cel mai bun film strain este ales de un juriu special, pe cand pentru celelalte categorii, Oscarul este acordat in urma votului celor peste 5.000 de membri ai Academiei.

Restul e tacere: Trailer